1 juli Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden 2022

Vandaag vindt in het Oosterpark te Amsterdam de jaarlijkse Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden plaats. Herdacht wordt dat Nederland op 1 juli 1863, bij wet, de slavernij heeft afgeschaft in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Dit jaar 159 jaar geleden.

Voor het eerst in twee jaar zal, na het opheffen van de coronamaatregelen, ook het publiek weer welkom zijn om de ceremonie bij te wonen. Organisator van de Nationale Herdenking is het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), die sindsdien verantwoordelijk is voor de Herdenking en Viering, haar 20-jarig jubileum viert.

Radio & televisie

De Nationale Herdenking wordt door de NOS live uitgezonden op de televisie en door de NPO via Radio 1. De Amsterdamse tv-zender AT5 verzorgt ook een rechtstreekse uitzending. De landelijke jongeren radiozender FunX neemt tijdens de uitzending op 1 juli gelijktijdig met de Nationale Herdenking één minuut stilte in acht.

Toespraken

Tijdens de Nationale Herdenking houden de onderstaande personen een toespraak:

  • Linda Nooitmeer (voorzitter van het NiNsee).
  • Franc Weerwind (minister voor Rechtsbescherming).
  • Femke Halsema (Burgemeester van Amsterdam).
  • Klaas Knol (President van De Nederlandsche Bank).

Voorafgaand aan de toespraken vindt het gebruikelijke plengoffer plaats door Marian Markelo (winti priesteres).

Begeleid door muziek

De in Cuba Havanna geboren violist Mirelys Morgan Verdecia verzorgt een instrumentaal optreden. In 2003 verhuisde zij naar Europa om in Madrid te studeren bij Rainer Schmidt en bij Ulf Wallin aan de Hanns Eisler Hochschule für Musik in Berlijn. Zij maakt sinds augustus 2013 onderdeel uit van het Concertgebouworkest. Nyassa Alberta brengt samen met leden van het ZO! Gospel Choir een nummer ten gehore. Zij worden daarbij op toetsen begeleid door pianist Chelsea Woerdings. In april van dit jaar is Nyassa Alberta bekroond met een Musical Award voor beste vrouwelijke hoofdrol, in de categorie grote musicals, voor haar vertolking van Tina Turner in ‘TINA’ – de Tina Turner Musical. ZO! Gospel Choir is het bekendste en meest gevraagde koor van Nederland en het enige professionele gospelkoor dat ons land rijk is. De kranslegging zal op saxofoon worden begeleid door de talentvolle Romana de Meneges.

Na de herdenking gaat de Keti Koti viering van start.

Vanaf 13.00 uur zendt de NOS Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden uit op NPO 1, NOS.nl, de NOS-app en op NPO Radio 1.

Meer info over NiNsee vind je op www.ninsee.nl.

Afbeelding: Nationaal monument slavernijverleden in het Oosterpark Amsterdam waar elk jaar op 1 juli de afschaffing van de slavernij in het Nederlands Koninkrijk wordt herdacht.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?