Miljoenen levens in gevaar in de Hoorn van Afrika

Meer dan 15 miljoen mensen hebben hulp nodig door de enorme droogte die opnieuw delen van Ethiopië, Kenia en Somalië treft. Toch worden lessen uit 2011 en 2017 genegeerd, waardoor miljoenen levens in gevaar komen.  

Daarvoor waarschuwt Oxfam Novib en roept regeringen op om de hulp te ondersteunen en meer geld beschikbaar te maken voor hen die het anders niet zouden overleven en om een nog grotere crisis te voorkomen. De hulp wordt nu voor iets meer dan een derde gefinancierd en dat is bij lange na niet genoeg. In hetzelfde stadium twee jaar geleden werd de humanitaire hulp voor driekwart gefinancierd.

Gevolgen van de droogte

7,6 miljoen mensen in de drie landen, Ethiopië, Kenia en Somalië, lijden honger door de mislukte oogsten. Daar komt nog bij dat mensen gedwongen zijn hun huizen in de regio te verlaten vanwege conflicten en de gevolgen van de droogte.

Lessen die zijn getrokken uit de hongersnood in 2011, waarbij meer dan 260.000 mensen om het leven kwamen, hielpen in 2017 een hongersnood af te wenden met grootschalige, snelle financiering die zorgde voor een effectieve humanitaire hulp. Maar de gevolgen van die hongersnood zijn nog duidelijk zichtbaar. Miljoenen mensen moeten nog herstellen waardoor ze nog kwetsbaarder zijn geworden voor de gevolgen van de huidige droogte. 

‘Willen we een grote ramp voorkomen, dan moeten we nu actie ondernemen en zorgen dat er meer geld beschikbaar komt’, zegt Nienke Hiemstra, projectleider van Oxfam Novib die onlangs in Somalië is geweest.

Afbeelding: massagraf voor kinderen in Dadaab als gevolg van de droogte in 2011. Foto © Andy Hall/Oxfam op Wikimedia, CC BY 2.0.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?