Tienduizenden kerken vragen wereldwijd aandacht voor slavernij

Onder het motto ‘één kerk verenigd in één strijd’ wordt op zondag 22 september de tweede Freedom Sunday gehouden. Freedom Sunday is een initiatief van International Justice Mission (IJM). Met deze dag vragen tienduizenden kerken wereldwijd aandacht voor het gevecht tegen slavernij.

In 2018 namen wereldwijd 18.000 kerken deel aan Freedom Sunday, waaronder enkele tientallen kerken uit Nederland. Met concrete hulp van kerken via voorbede en financiële ondersteuning werden in 2018 4660 slachtoffers werden bevrijd van onderdrukking, 195 daders werden veroordeeld in de rechtbank en bijna 30.000 lokale autoriteiten werden getraind in de strijd tegen slavernij.

Wereldwijd zijn er nog altijd meer dan 40 miljoen slaven

‘Wereldwijd zijn er nog altijd meer dan 40 miljoen slaven. Dit zijn er meer dan ooit in de wereldgeschiedenis,’ aldus Ruben Vlot, namens IJM kartrekker van Freedom Sunday in Nederland.

Tijdens Freedom Sunday staan kerken in de dienst stil bij slavernij en Gods hart voor gerechtigheid. Ook worden kerkleden opgeroepen deel te nemen aan de strijd tegen slavernij. Vlot: ‘We hebben een preekschets beschikbaar voor voorgangers. Ook bieden we kerken Bijbelstudies over dit thema aan.’

International Justice Mission

IJM is wereldwijd actief in 10 landen, waar in 17 veldkantoren gevochten wordt tegen onder andere gedwongen arbeid, mensenhandel voor de seksindustrie en misbruik van kinderen voor cyberseks. Jaarlijks bevrijdt de organisatie duizenden slachtoffers, helpt ze lokale autoriteiten bij het aanklagen van de misdadigers en ondersteunt ze overheden bij structurele verandering van samenlevingen, met als doel de armen te beschermen tegen geweld.

Meer informatie over Freedom Sunday is te vinden op www.ijmnl.org/freedomsunday.

Afbeelding: Kindslaven worden gered van Lake Volta in Ghana, foto © International Justice Mission.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?