Survival International roept op tot bescherming van inheemse gebieden

Ongecontacteerde Indianen vanuit de lucht gezien tijdens een expeditie van de Braziliaanse regering in 2010 © G. Miranda / FUNAI / Survival International

De bescherming van inheemse landen over de hele wereld is van cruciaal belang om te voorkomen dat duizenden tribale mensen sterven aan het coronavirus, zei Survival International afgelopen vrijdag.

Hoewel de hele wereld nu begrijpt hoe gevaarlijk nieuwe ziekten kunnen zijn, moedigt de Braziliaanse president Bolsonaro missionarissen actief aan om contact te leggen met ongecontacteerde Amazone-stammen, die geen weerstand hebben tegen ziekten van buitenaf.

Daarnaast zien veel stammen in Brazilië, zoals de Yanomami, de Kawahiva, de Uru Eu Wau Wau, de Munduruku en de Awá, al vele jaren dat hun territoria binnengevallen worden door goudzoekers, veeboeren en houthakkers. Tevens een dreiging, gezien mensen uit tribale stammen extreem vatbaar zijn voor ziekten van buitenaf.

Inheemse volkeren geven reële dreiging van uitroeiing aan

De Braziliaanse inheemse leider Celia Xakriaba: ‘We zijn vooral bezorgd over ongecontacteerde stammen, omdat het coronavirus de uitroeiing van deze mensen kan betekenen. We beseffen dat de pandemie een crisis is voor de hele mensheid, maar we weten dat Brazilianen niet volledig zullen worden uitgeroeid. Voor ons inheemse volkeren vormt het echter een reële dreiging van uitroeiing.’

Inheemse gebieden beschermen

Sarah Shenker, campagnevoerder van Survival’s Uncontacted Tribes: ‘Als hun land goed wordt beschermd tegen buitenstaanders, zijn ongecontacteerde stammen relatief veilig tegen de coronavirus-pandemie. Maar veel van hun territoria worden binnengevallen vanwege houtkap, mijnbouw en agribusiness. Hierdoor kan het coronavirus hele volkeren uitroeien.’

‘Naast ongecontacteerde stammen is de pandemie ook zorgwekkend voor veel andere inheemse mensen, omdat hun gemeenschappelijke levenswijze de verspreiding ervan binnen deze gemeenschappen kan bevorderen. En, in sommige gevallen, is hun geografische afstand tot ziekenhuizen zorgwekkend,’ aldus Sarah Shenker.

Inheemse gezondheidsdienst geschrapt

Shenker: ‘President Bolsonaro heeft ook de inheemse gezondheidsdienst geschrapt, die de komende maanden een cruciale rol zou moeten spelen. Deze bezuinigingen moeten dringend worden teruggedraaid.’

Veel inheemse gemeenschappen over de hele wereld brengen zichzelf in quarantaine in hun bossen (zoals de Orang Rimba in Indonesië en Adivasi-dorpen in India) Of sluiten hun grondgebied af voor buitenstaanders tijdens de pandemie, omdat regeringen niet in staat of niet bereid zijn geweest om hun territorium te beschermen.

Er zijn nu twee bevestigde gevallen van het coronavirus onder de inheemse bevolking in Brazilië, van wie er één is overleden.

Voor meer informatie over het beschermen van inheemse gemeenschappen, zie www.survivalinternational.org. Om te doneren, zie www.survivalinternational.org/donate.

Afbeelding: Ongecontacteerde Indianen vanuit de lucht gezien tijdens een expeditie van de Braziliaanse regering in 2010 © G. Miranda / FUNAI / Survival International.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?