Explosieve stijging aantal corona-besmettingen in Afrika

In een week tijd is het aantal corona-besmettingen in Afrika met meer dan 500% gestegen. Experts vermoeden dat het aantal bevestigde gevallen het topje van de ijsberg is, omdat er nauwelijks coronatesten gedaan worden, meld Save the Children.

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is het zwaarst getroffen. Daar steeg het aantal coronagevallen dinsdag (24 maart) met 153 naar 554. Een verdere stijging zou het al zwakke gezondheidssysteem in het land overbelasten. Save the Children maakt zich grote zorgen over de verspreiding van het virus in sloppenwijken, waar social distancing onmogelijk is. Door de slechte sanitaire voorzieningen hebben hygiëneregels, zoals handen wassen nauwelijks impact.

Jonge mensen 

In Zuid-Afrika – maar ook in veel andere Afrikaanse landen – hebben veel jonge mensen hiv of aids. Zij lopen daarom meer risico om besmet te raken. Verwacht wordt dat – in tegenstelling tot in Europese landen – in Afrika veel jonge mensen slachtoffer zullen worden van het coronavirus. 

Ondervoede en zieke kinderen

Als het virus zich in Afrikaanse landen in dit tempo verder verspreidt, bedreigt dit de levens van duizenden kinderen en hun families. Ondervoede en zieke kinderen zijn voor behandeling en voeding afhankelijk van gezondheidsinstellingen, die wanneer er coronapatiënten bij blijven komen niet meer voor hen kunnen zorgen. Ook het teruglopen van inkomens door lockdown-maatregelen brengt de basisvoorzieningen van duizenden Afrikaanse families in gevaar.

Inzameling

Om kinderen en hun families te ondersteunen, lanceert Save the Children een noodfonds om 30 miljoen dollar op te halen in de komende maanden. Hiermee wil de hulporganisatie de huidige projecten uitbreiden en voorzorgsmaatregelen nemen om kinderen te beschermen tegen het coronavirus. Een deel van het opgehaalde geld zal ook gaan naar trainingen voor ouders hoe zij hun kinderen mentaal kunnen steunen in tijden van crisis en in tijden van rouw.

Preventie

Save the Children zet zich wereldwijd in om verdere verspreiding van de uitbraak in te dammen. Op verschillende plekken wordt medisch personeel getraind, worden hygiëne-pakketten uitgedeeld, voorlichtingsposters opgehangen over handen wassen, en via luidsprekers op auto’s wordt gewaarschuwd voor corona en uitgelegd hoe mensen zich kunnen beschermen.

Pim Kraan, directeur van Save the Children in Nederland: ‘Wij begrijpen dat ieder land te kampen heeft met eigen problemen rond het coronavirus. Toch is het nu extra belangrijk dat donoren hun internationale verantwoordelijkheid nemen. We moeten landen met zwakkere gezondheidssystemen juist nu blijven steunen om zo bij te dragen aan het mondiaal indammen van het virus. Ook moeten we proberen de impact te verkleinen die een verdere uitbraak gaat hebben op Afrikaanse landen.’

Doneren? Zie actie.savethechildren.nl.

Afbeelding: RoDobby op Pixabay.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?