Overzicht initiatieven om aan te doneren in coronatijd

Dat het coronavirus overal ernstig toeslaat, is een feit. Op het moment van schrijven zijn we in Europa episch centrum. Maar het virus trekt verder. Afrika zal snel volgen en over vluchtelingen maken we ons ook grote zorgen. Hulp is hard nodig, in binnen- en buitenland. Daarom hierbij een lijst van diverse initiatieven om aan te doneren.

Laatste update: 7 juni.

Naast het houden aan de richtlijnen van het RIVM om de zorg te ontlasten en daarmee die mensen hulp te bieden die het zo hard nodig hebben, kun je niet zoveel doen, ook al doe je er heel veel mee. Het gevoel van machteloosheid bekruipt ons toch. Maar vanaf de bank kunnen we van betekenis zijn. Kun je wat missen, denk dan aan een donatie.

Ondertussen vindt er door de vele noodzakelijke lockdowns in diverse landen ook een honger-pandemie plaats. World Food Programme van de Verenigde Naties ‘bouwt aan een Zero Hunger-wereld’. The Hunger Project is eveneens een mooi doel om aan te doneren. Met de quote ‘word aandeelhouder in het einde van honger’, vragen ze dan ook om te investeren in het einde van honger.

Initiatieven binnenland

 • Het Rode Kruis in Nederland biedt ondersteuning aan GGD’s en ziekenhuizen, stelt Rode Kruis Hulplijn in voor kwetsbaren met vragen over corona en verzorgt centrale inzameling van beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen. Het Rode Kruis heeft giro 7244 geopend om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bel als je hulp of een luisterend oor kunt gebruiken met 070-4455 888.
 • Doneer een bosje tulpen aan eenzame ouderen via DoneerDoel.nl. Voor € 2,50 doneer je een bosje tulpen aan ouderen in verpleeghuizen die geen bezoek meer mogen ontvangen. De site heeft een minimum van € 5,00, maar dan heb je meteen twee bosjes tulpen aan twee dankbare ouderen gedoneerd.
 • Veel mensen helpen de voedselbanken. Check via www.voedselbankennederland.nl/corona-welke-hulp-kunnen-we-acuut-gebruiken welke hulp de voedselbank in jouw buurt kan gebruiken.

Initiatieven buitenland

 • Directeur van Stichting Vluchteling, Tineke Ceelen: ‘Als corona, dat rottige virus dat ons binnenhoudt en ervoor zorgt dat we wc-papier en eieren hamsteren, toeslaat in de vluchtelingenkampen, dan dreigt een inferno waarvan ik de omvang niet kan overzien. Velen zullen sterven.’
 • VluchtelingenWerk luidt de noodklok over de situatie in Griekse kampen.
 • Save the Children roept op om ‘handen te wassen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.’
 • UNHCR geeft aan dat de ’70 miljoen mensen die op de vlucht zijn extra vatbaar voor zijn het virus. Vaak wonen ze in verminderde leefomstandigheden met beperkte gezondheidsvoorzieningen en wonen ze dicht op elkaar waardoor de uitbraak van het virus grote gevolgen kan hebben.’
 • Oxfam maakt zich grote zorgen om het coronavirus. Ze vinden het van levensbelang om snel in actie komen tijdens de coronacrisis.
 • Artsen Zonder Grenzen biedt noodhulp overal ter wereld, ook in Europa.

Andere initiatieven

 • NLvoorelkaar heeft al het vraag en aanbod rond coronahulp die je kunt doen gebundeld.
 • RecruitersForGood is in het leven geroepen om noodvacatures te matchen aan getroffen 0-uren contracters en ZZP’ers.
 • Je kunt als vrijwilliger of zorgprofessional een zorginstelling in jouw buurt helpen. Meld je aan op Hoodhero om vrijwilligerswerk te doen. Ben je op zoek naar zorgvrijwilligers? Dan kun je hiervoor een account aanmaken.
 • Op www.pharos.nl/coronavirus in heel begrijpelijke taal én in verschillende talen als Turks, Pools, Arabisch, Farsi en Chinees hoe je met corona om moet gaan en wat de maatregelen zijn om de verspreiding te vertragen.
 • Of zie de infographic van Kennisplatform Integratie & Samenleving met tips voor inclusieve communicatie over corona.

Heb jij nog suggesties om deze lijst aan te vullen, laat het weten! Dank daarvoor!

Stay safe!

Nog 8 tips van Oxfam om je handen goed te wassen:

Afbeelding: Pixabay.

Anne-Jitske van Daalen
Als klein meisje groeide Anne-Jitske op in een piepklein dorpje, maar was vastberaden dat er meer in de wereld speelde dan alleen de dagelijkse beslommeringen in het plaatsje. Een grondbeginsel van haar overtuigingen was geschapen. Afgestuurd als Algemeen Sociaal Wetenschapper op multiculturalisme, houdt ze zich vandaag de dag bezig met het verbinden van mensen via culturele waardering en bewustwording van een mondiaal gevoel van verbondenheid middels Wereld van Culturen.