Abdi Nageeye – Atleet zonder grenzen

Abdi Nageeye - Atleet zonder grenzen

Atleet Abdi Nageeye (Mogadishu, 1989) is de koning van de lange afstand in Nederland en momenteel Nederlands recordhouder op de marathon (2:08.16). Op 7 april zal hij starten bij de 39e NN Marathon Rotterdam. In aanloop naar deze belangrijke marathon verschijnt een boek over zijn opmerkelijke leven. 

Nadat Abdi Nageeye op jonge leeftijd terechtkwam in Den Helder, volgde een wonderlijke – en bij vlagen levensgevaarlijke reis – die hem in Syrië, Somalië en Ethiopië bracht. Dit voordat hij als tiener op eigen kracht terugkeerde in Nederland en de liefde voor het hardlopen ontdekte. 

Inmiddels is Nageeye houder van het Nederlands record op de marathon en traint hij met de beste trainingsgroep ter wereld in Kenia. In 2016 nam hij namens Nederland deel aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, waar hij als elfde eindigde op de marathon. 

Atleet zonder grenzen

André van Kats volgde Abdi Nageeye een jaar lang op de voet, reisde met hem mee naar onder meer Boston, Eldoret (Kenia) en Berlijn en sprak uitgebreid met de atleet over zijn veelbewogen jeugd. Dit boek geeft een inkijk in het bijzondere bestaan van deze Nederlandse langeafstandsloper en een blik achter de schermen van een van de koningsklassen van de atletiek. Bovenal is het een verhaal over een zoektocht naar een betere toekomst van een atleet zonder grenzen, die vastberaden zijn eigen weg kiest. Het gaat over de gevaren onderweg, de dunne lijn tussen slagen en falen en de route naar vrijheid, in zowel de marathon als het leven zelf.

Abdi Nageeye - Atleet zonder grenzen

“In dit boek vertel ik voor het eerst in detail over de bijzondere reis die ik in mijn leven heb afgelegd. Dat leven is van jongs af aan heel afwisselend. Ik ben nooit lang op één plek gebleven en mede daardoor heb ik een brede interesse. Die afwisseling zit ook in het boek. Als lezer zit je het ene moment in Somalië en een paar hoofdstukken later in Syrië of in Oldebroek. Het gaat over mijn leven en over mijn sport, maar ook over politiek en geschiedenis. Het verhaal gaat in die zin, net als mijn leven, alle kanten op; het reflecteert de persoon die ik ben. Ik ben net dertig en sta voor mijn gevoel pas aan het begin van mijn leven, maar heb ook al een heel leven achter me. Dat leven is nooit saai geweest en dat geldt ook voor dit boek. Toen ik het terug las, ben ik er doorheen gevlogen.” – Abdi Nageeye

Eliud Kipchoge, Abdi’s trainingspartner, wereldrecordhouder en olympisch kampioen op de marathon, schreef het voorwoord.

Van André van Kats (1984) verscheen eerder het boek BOSKAMP – Leven met Feyenoord, dat werd onderscheiden met de publieksprijs Helden Sportboek van het Jaar. Ook publiceerde hij in diverse andere media, waaronder Hard Gras en Helden.

Atleet zonder grenzen verschijnt op 2 april.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?