Bicycling around the World – Een blik op de wereld van de fiets

Fietsfotograaf Paul Jeurissen en Grace Johnson reizen sinds 2010 om de wereld opzoek naar bijzondere fietsfoto’s. Daaruit is het e-fotoboek “Bicycling Around The World” voortgevloeid waarin visuele highlights zijn vastgelegd. Een boek waarbij de opmerkelijke beelden van hun fietstocht en de fietscultuur ter plaatse samenkomen.

Paul schoot een serie spectaculaire foto’s; van het adembenemende Himalayagebergte, het kale landschap van de Pamirs, het tropisch Oost-Afrika, tot aan de overweldigende chaos van Dhaka, Bangladesh. Verder documenteerde hij de fietscultuur op de meest uitlopende plekken, zoals het te zien was langs de weg. Mensen onderweg op de fiets, mooie close-ups, en vooral buitengewone toepassingen, zoals een magiër met toverdrankjes, of een compleet naaiatelier op de fiets.

Van Azië via Oost-Afrika tot Zuid-Amerika

De reis van Paul en Grace vangt aan in Azië. Daarvan is bekend dat de fietscultuur bijzondere vormen aanneemt. Natuurlijk kennen we de riksja’s, maar Paul heeft hiernaast ook de fiets als cargo van Chinese marktvrouwen in beeld gebracht, de uitermate gedecoreerde fietsen in India vastgelegd, en de gezinnen op fietsen ontbreken niet. In andere werelddelen die het duo heeft aangedaan, wordt wat minder door de lokale bevolking gefietst. Toch heeft Paul in Argentinië een heiligdom ter ere van Gauchito Gil gespot waar kinderfietsen zijn geofferd als dank voor Gauchito Gil’s wonderen en als vraag om meer van zijn wonderen te mogen ervaren.

Terwijl ik het boek digitaal doorblader, word ik wat jaloers; wat een ontzettend bijzondere onderneming van Paul en Grace. Ze hopen dat ze aan het eind van het boek je hebben weten te overtuigen dat je het beste zicht op de wereld hebt vanaf een fietszadel. Dat is dankzij hun tekst en beeld bij ondergetekende aardig gelukt; mijn hart maakt een sprongetje en ik ben zeker geïnspireerd door dit tweetal.

Paul JeurissenWil jij ook zo geïnspireerd raken? Download dan het e-book gratis als pdf.

Voor meer informatie, surf dan naar www.pauljeurissen.nl.

Anne-Jitske van Daalen
Als klein meisje groeide Anne-Jitske op in een piepklein dorpje, maar was vastberaden dat er meer in de wereld speelde dan alleen de dagelijkse beslommeringen in het plaatsje. Een grondbeginsel van haar overtuigingen was geschapen. Afgestuurd als Algemeen Sociaal Wetenschapper op multiculturalisme, houdt ze zich vandaag de dag bezig met het verbinden van mensen via culturele waardering en bewustwording van een mondiaal gevoel van verbondenheid middels Wereld van Culturen.