Revolutionaire Psychologie: Wil jij van de wereld een betere plek maken? Begin dan bij jezelf!

Op donderdag 17 maart vindt een boekpresentatie en lezing plaats over de verbinding tussen Revolutionaire Psychologie en grootschalige problemen in de wereld in het Centrum de Roos in Amsterdam. Deze lezing luidt tevens een reeks cursussen in die dieper op soortgelijke thema’s ingaan. Lees hier alvast een beetje over de verbinding tussen beide disciplines.

De wereld verkeert in een kritieke situatie. Er heerst een instabiele wereldeconomie, een constante dreiging van terreurgroepen, nieuwe epidemieën verschijnen aan de lopende band, de klimaatverandering is een feit en er zijn veel vluchtelingen.

[pullquote]Iedereen, ongeacht huidskleur, sekse, economische klasse of levensovertuiging, draagt op een of andere manier bij aan de problemen van de mensheid met hun gemoedstoestand en de handelingen die daaruit volgen.[/pullquote]Ondertussen wachten sommigen hoopvol af op een oplossing die een of andere politieke of religieuze partij belooft te brengen. Maar de meesten stellen de confrontatie met de werkelijkheid liever uit door afleiding te zoeken. En die is met de huidige technologie zo gevonden. Daarnaast geven we graag iets of iemand de schuld van deze problemen. Dat is makkelijk; zo leggen we de verantwoordelijkheid buiten ons.

‘Het is de schuld van religie!’ roepen de materialisten. ‘Het is juist de schuld van de goddeloosheid!’ roepen de verschillende religieuze groepen. Links of rechts, kapitalisme of communisme; hoe je het ook wendt of keert, de verschrikkelijke noodzaak van zulke partijen om elkaar van diens gelijk te overtuigen, leidt enkel tot meer conflicten en verdeeldheid.

De mens weet niet hoe te leven

Terwijl 60% van de wereldbevolking dagelijks moet zien te overleven, weet het gros van die ‘gelukkige’ 10% mensen — die in de zogenaamde ‘Eerste Wereld’ wonen — eigenlijk niet zo goed hoe ze hun tijd en vrijheid zinvol dienen te benutten. Sommigen willen wel iets betekenen voor hun medemensen, maar weten niet goed hoe. Het is in deze tijd een overduidelijk feit dat de mens niet weet hoe te leven; niet met elkaar, noch met zichzelf en al helemaal niet met de aarde en de verschillende soorten levensvormen die haar bewonen. De grote vraag luidt natuurlijk: hoe komt dat?

Revolutionaire Psychologie

Volgens de Revolutionaire Psychologie is het antwoord op bovenstaande vraag niet buiten, maar binnenin ons te vinden. Zo is het zelfs op een bepaalde manier verbindend: iedereen, ongeacht huidskleur, sekse, economische klasse of levensovertuiging, draagt op een of andere manier bij aan de problemen van de mensheid met hun gemoedstoestand en de handelingen die daaruit volgen.

Het enige verschil tussen de intolerantie die heerst tussen twee bevolkingsgroepen en een echtpaar, is ‘de schaal’. Als twee mensen niet eens kunnen samenleven, als we de conflicten die heersen op werk of in de familie vaak verergeren vanwege onbegrip, ongeduld, fanatisme of arrogantie in plaats van op te lossen, hoe gaat het de mensheid dan lukken om soortgelijke situaties op te lossen op grote schaal? De grote problemen waarmee de wereld nu kampt, hebben precies dezelfde oorzaak als de problemen die voor onze persoonlijke frustraties zorgen, hoe onbeduidend deze ook mogen lijken.

Innerlijke factoren

Het zijn die innerlijke factoren die voor het menselijk lijden zorgen. Het is de bedoeling om deze onwenselijke, psychologische staten te transformeren: haat in liefde, onbegrip in begrip, intolerantie in tolerantie, ongeduld in geduld. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De Revolutionaire Psychologie leert ons om geleidelijk aan het levende voorbeeld te worden van de verandering die we in de wereld en in ons leven willen zien. Geen mooie woorden, geen idealen of goede bedoelingen die nergens toe leiden, maar praktische begeleiding over hoe je een wezenlijke verandering binnenin jezelf teweegbrengt.

Meer informatie?

Kom donderdag 17 maart naar de boekpresentatie en de lezing over dit interessante onderwerp in het Centrum de Roos (PC Hooftstraat 183 – ingang Vondelpark) in Amsterdam. Kosten: 7,50 € / Aanvang: 19.00u

Reserveer nu jouw plek! Mail naar nederland[at]ageac.org.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?