Lezing Ruben Terlou in het Nationaal Archief over zijn reis als fotograaf door China

Op 25 september van 13.00 – 14.00 uur geeft Ruben Terlou in het Nationaal Archief een lezing over zijn reis als fotograaf door China. Aan de hand van door hem gemaakte foto’s en beeldfragmentenlaat hij fascinerend China zien. De lezing is georganiseerd rondom de recent geopende fototentoonstelling Onderweg – Met de fotograaf op reis.

Van documentairemaker en fotograaf Ruben Terlou werd in februari 2016 de VPRO-serie Langs de oevers van de Yangtze vertoond, waarin hij een bijzonder beeld geeft van het huidige China. Tijdens de lezing vertelt Terlou hoe het is om als fotograaf in China te werken.

Onderweg – Met de fotograaf op reis

De lezing sluit aan bij de fototentoonstelling Onderweg – Met de fotograaf op reis waarin een selectie van 235 originele afdrukken uit de afgelopen 150 jaar van bekende Nederlandse fotografen te aanschouwen is. Zo zijn er foto’s van Cas Oorthuys, Ed van der Elsken, Eddy Posthuma de Boer en buitenlandse fotografen als Robert Capa. Van Henri Cartier-Bresson, Dolf Tousaint en Otto van Noppen worden foto’s van China getoond. Sinds de 19e eeuw leggen fotografen de ontdekking van nieuwe werelden vast, documenteren veranderingen en brengen exotische oorden in beeld. In deze tentoonstelling nemen fotografen ons mee op reis en laten het onbekende door hun ogen ontdekken.

Kosten van de lezing bedragen € 10,- inclusief entree tentoonstelling & koffie/thee. De lezing bijwonen? Aanmelden kan via de mail van Nationaal Archief. Voor meer informatie over de fototentoonstelling zie gahetna.nl/onderweg.

Afbeelding © Sander Veeneman.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?