Surinaamse dieren in kinderboeken

Een toekan, een luiaard, een slang en een blauwe kikker: het zijn dieren die je doorgaans niet snel tegenkomt in Nederlandse verhalen voor kinderen. Terwijl tienduizenden kinderen in Suriname en elders in de wereld óók onze taal leren lezen. Deze kinderen lezen over oer-Hollandse konijntjes, biggetjes en hertjes. Schrijver Anneke Scholtens uit Amsterdam besloot hier, na bezoeken aan scholen in Suriname, wat aan te doen. Daarom heeft Scholtens Surinaamse dieren in kinderboeken verweven. 

Identificatie

Anneke Scholtens: ‘Surinaamse kinderen leren lezen met boeken waarin verschijnselen voorkomen die ze helemaal niet kennen en nog nooit hebben gezien. IJs, sneeuw en schaatsen bijvoorbeeld. En wanten en erwtensoep; eigenlijk alles wat met de winter te maken heeft. Maar ook komen er steevast dieren en landschappen op de proppen waar Surinaamse kinderen niet zoveel mee hebben; het landschap en de dieren zijn er toch echt anders. Ik wilde eens een serie boeken maken rondom dieren die zíj tegen kunnen komen; Surinaamse dieren in kinderboeken verwerken. Zodat ze ook zien: hee, een toekan, en niet in de dierentuin, maar gewoon in een bos. Dat zou hun eigen bos wel eens kunnen zijn, hun eigen land. Ik hoop dat die identificatie bij het lezen extra plezier geeft.’

Toek, Luim en Kik

Toek de toekan, Luim de luiaard, Kik de blauwe kikker: uitgeverij Maretak was er meteen voor te porren, al behoren de overzeese gebieden niet eens speciaal tot hun doelgroep. De boeken worden overigens ook gewoon in Nederland en Vlaanderen op de markt gebracht, voornamelijk voor scholen. De thema’s die ze behandelen zijn dan ook universeel: vriendschap, eenzaamheid, pesten, angst, vreemdelingen.

Wie de Surinaamse dieren zou moeten vormgeven, was voor Anneke Scholtens van meet af aan duidelijk: ‘Ik moest direct aan Nicole Rutten denken, die kan zó prachtig dieren tekenen! En ze heeft er weer iets geweldigs van gemaakt.’ De Antwerpse illustrator maakte eerder samen met Anneke Scholtens Tik tik tak, Verhuizen, en Ik ruik muis.

Scholtens: ‘De dieren die in de boeken voorkomen, heb ik ook bijna allemaal zelf in Suriname gezien. Een grote vogelspin plofte in het oerwoud zo naast me op de grond en één klas had een luiaard als huisdier! De tropische blauwe kikker is mijn eigen favoriet, omdat ik zo van kikkers houd. Met één beest hebben we gesmokkeld, die komt niet echt in Suriname voor, maar was te leuk om weg te laten. Nee, ik verklap natuurlijk niet welk dier dat is!’

Kinderboek Wat is er mis met SlofDe boeken

Kik is eenzaam, Wat is er mis met Slof? (7+), Een bos vol enge dieren (8+)
Tekst: Anneke Scholtens, Amsterdam
Illustraties: Nicole Ruitten, Antwerpen
Uitgever: Maretak, Assen
Prijs: € 10,95 per deel.

Voor bijvoorbeeld ‘Kik is eenzaam’, surf naar de website van Maretak.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?