Surinaamse aardappelsoep met kip en ei

Surinaamse aardappelsoep

Zoals in een ander artikel te lezen is op deze website is de Surinaamse keuken enorm veelzijdig. Aardappelsoep is misschien niet iets wat je in Suriname zou verwachten, maar ik heb een enorm lekkere Surinaamse aardappelsoep leren maken en dat wil ik graag met jullie delen. Zoals te verwachten, zit er kip in, want Suriname en kip en kip en Suriname horen bij elkaar. Maar een vegetarische variant is zeker even smakelijk! Bovendien is het lekker én eenvoudig te maken.

Dit recept zal een beetje anders zijn dan de meeste recepten. Ik geef weliswaar een ingrediëntenlijst en een bereidingswijze, maar echt precies is dit recept niet. Het is voor ongeveer vier personen, maar probeer het vooral uit. Probeer wat ik voorschrijf, maar varieer er ook lekker op los! Doe het op gevoel en maak het naar jouw eigen smaak. Het is in ieder geval een complete maaltijd, deze Surinaamse aardappelsoep. Succes en eetsmakelijk!

Ingrediënten

Zonnebloemolie
5 middelgrote aardappelen, in blokjes gesneden (grove en kleinere stukken)
2 à 3 knoflookteentjes, fijngehakt (niet in een knoflookpers)
6 kleine Maggi bouillonblokjes (vierkant, zie foto)
4 vlerken (kippenvleugels), in tweeën gesneden
3 tomaten, gesneden in flinterdunne plakjes
1 blikje kokosmelk
5 eieren (4 hardgekookt, in stukken gesneden & 1 losgeklopt)
2 laurierbladeren
Lontai
Bladpeterselie
Gele pepertjes naar smaak

Surinaamse Maggi kippenbouillon

Bereidingswijze

Doe een flinke scheut zonnebloemolie in een (grote) soeppan. Laat deze flink heet worden (het mag een beetje roken) en haal de pan van het vuur. Doe de fijngesneden knoflook in de pan, samen met één losgemaakt bouillonblokje. Roer het erdoor en zet de pan terug op het vuur.

Doe de vlerken in de pan en voeg de overige losgemaakte bouillonblokjes toe. Roer het even door en voeg daarna de dungesneden plakjes tomaat in de pan toe. Laat de kip een beetje aanbraden en (half)gaar worden in de pan.

Doe vervolgens een scheut water in de pan, tot de vlerken bijna onder water staan en voeg ¾ van de kokosmelk toe. Breng dit langzaam aan de kook en laat een aantal minuten zachtjes koken. Voeg vervolgens de rest van de kokosmelk toe samen met een aantal lontai-bolletjes (een stuk of 6-8), twee laurierbladeren en een handjevol bladpeterselie.

Voeg nu ook de gesneden aardappelen toe. Mocht er niet genoeg vocht in de pan zitten, voeg dan water toe totdat alles onder staat.

Laat dit geheel (zachtjes) koken tot de aardappel gaar is en je er met een vork makkelijk in kunt prikken. Voeg dan de stukken ei toe en roer het geheel goed door. Voeg nu ook, al roerende, het geklutste ei toe aan de soep. Dit zorgt voor extra binding.

Als laatste kunnen de twee gele pepers er in hun geheel in. Dit zorgt voor wat pit in de soep. Hoe langer je de pepers in de soep laat drijven, des te pittiger de soep wordt. Proef dus regelmatig! Wanneer de smaak goed is, is de soep klaar.

Je kunt de Surinaamse aardappelsoep ook serveren met een wit bolletje, casavebrood of witte rijst. Bovendien smaakt het ook de dag erna nog erg goed!

Surinaamse aardappelsoep - stappen

Foto’s: Laura van Heun.

Laura van Heun
Laura heeft een passie voor alles wat 'anders' is en deelt graag haar kennis en inzichten met anderen. Tijdens haar studie Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies heeft ze onderzoek gedaan in Ghana en Suriname. Daarna heeft ze ruim 2.5 jaar in Suriname gewoond en gewerkt, in de toerisme sector en als allround (project) management consultant. Inmiddels is Laura terug in Nederland en werkt ze als veranderkundige in de publieke sector, ook in dit werk staat cultuur weer centraal. Daarnaast blijft ze schrijven over wat haar opvalt en bezig houdt. Bezoek haar blog op lauravanheun.wordpress.com.