‘Ik verander’: Nobel Vredesprijswinnares Malala aan het woord

Sinds 10 december is Malala Yousafzai de jongste Nobel Laureate ooit. In ‘Ik verander’ deelt de Pakistaanse activiste haar ongelooflijke reis: die van onbekende scholiere tot internationaal symbool voor kinderrechten. ‘Weet je, de taliban hebben me al aangevallen met hun kogels, ik heb het al meegemaakt. (…) Het belangrijkste is dat de missie waarvoor ik sta, zal doorgaan,’ vertelt de onverschrokken tiener in het boek over haar strijd.

Het winnen van de Nobel Vredesprijs is zeker niet de laatste stap voor Malala. Samen met de Nederlandse stichting KidsRights, die haar in 2013 lauwerde met de Internationale Kindervredesprijs, start ze twee onderwijsprojecten in haar thuisland. Op initiatief van de stichting is inmiddels een campagne op sociale media gestart om Malala te feliciteren met de Nobelprijs, onder de hashtag #IkFeliciteerMalala. Diverse Tweede Kamerleden en BN´ers doen aan de actie mee.

“Weet je, de taliban hebben me al aangevallen met hun kogels, ik heb het al meegemaakt. Het belangrijkste is dat de missie waarvoor ik sta, zal doorgaan.” – Malala Yousafzai

Inspirerend voorbeeld

Marc Dullaert, de oprichter en voorzitter van KidsRights, was op uitnodiging van de kinderrechtenactiviste bij de uitreiking in Oslo aanwezig. Trots zag hij Malala de prijs in ontvangst nemen: ‘Met het toekennen van deze prijs aan Malala geeft het Nobelcomité, na tien jaar Kindervredesprijs, nu ook het belangrijke signaal af dat kinderen de wereld kunnen veranderen. Malala is daar een van de meest inspirerende voorbeelden van,’ zegt Dullaert.
In het door Inge Ikink geschreven ‘Ik verander’, een uitgave van KidsRights en CPNB, komen naast Malala ook de andere negen winnaars van de Kindervredesprijs aan het woord. Van de Indiase Om Prakash, die actie voert tegen kindslavernij, tot de Zuid-Afrikaanse Chaeli Mycroft, die zich inzet voor de rechten van gehandicapte kinderen. “Iedereen kan bijdragen aan verandering, daar zijn de verhalen in dit boek het bewijs van”, zo vindt Dullaert.

Ik verander1 boek hier = 1 boek daar

Inmiddels is verzocht om ‘Ik verander’ in meer dan zestig talen uit te geven. Op verzoek van Malala komt het boek ook uit in haar moedertaal, het Urdu. Hierdoor is de actie ‘1 boek hier = 1 boek daar’ mogelijk: voor elk boek dat in Nederland wordt verkocht, krijgen een kind en zijn of haar familie in een van de Kindervredesprijslanden het boek cadeau. Zo kunnen de getuigenissen van tien kinderen die de wereld in beweging brachten, zo veel mogelijk mensen inspireren. Waar ook ter wereld.

Hier een lijst waar het boek te koop is.

Over KidsRights

Ieder kind heeft talenten. Ieder kind heeft dromen. KidsRights gelooft in een wereld waarin alle kinderen toegang hebben tot hun rechten waardoor ze zich optimaal kunnen ontwikkelen. De Nederlandse kinderrechtenorganisatie ziet kinderen als changemakers die de wereld in beweging kunnen brengen. KidsRights vraagt aandacht voor kinderrechten met als doel deze te verbeteren. Om inzichten te krijgen in de status van kinderrechten doet KidsRights regelmatig onderzoek. Daarnaast financiert de stichting lokale projecten gericht op het verbeteren van kinderrechten en stimuleren van kinderparticipatie. De Internationale Kindervredesprijs werd op 18 november 2014 voor de tiende keer uitgereikt en is één van de belangrijkste podia die KidsRights faciliteert. Desmond Tutu, Nobel Vredesprijswinnaar en beschermheer van KidsRights: “KidsRights seeks to give a voice to the voiceless.”

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?