Pice ar y maen

Pice ar y maen

Pice ar y maen (“koekjes van de baksteen”) of pice bach (“kleine cakejes”) zijn een welbekende traditionele lekkernij in Wales. Je vindt ze bijvoorbeeld alom in de hoofdstad Cardiff, zoals op de markt van Cardiff, gesitueerd middenin het centrum. Deze mini cakejes kun je ook zelf heel makkelijk op de traditionele manier maken, maar schroom niet om te experimenteren! Probeer naast rozijnen, krenten of aalbessen ook eens deze cakejes te maken met cranberry’s en witte chocolade of met gember en kokosnoot.

Benodigdheden

250 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram zachte Welshe boter (boter uit een andere streek mag ook)
1 theelepel bakpoeder
85 gram basterdsuiker
1 theelepel koekkruiden
75 gram rozijnen, krenten of aalbessen
1 geklopt ei
optioneel: 1 eetlepel melk

How to

Indien je een bakplaat gebruikt, verwarm deze dan voor.

Meng in een kom de bakmeel, bakpoeder en boter. Voeg hierna de basterdsuiker, koekkruiden en rozijnen toe en meng nog even snel mee. Hierna is het geklopte ei aan de beurt om toegevoegd te worden. Merk je na het mengen dat het deeg te droog is, voeg dan een beetje melk toe.

Strooi wat bloem op je werkvlak voordat je het deeg uitrolt met een deegroller. Rol het deeg tot ongeveer een centimeter dik. Maak hierna de koekjes met ronde vormpjes of gebruik een glas.

Bak de koekjes hierna op je bakplaat of in een pan met anti-aanbaklaag zonder boter of olie gedurende 2 tot 3 minuten per kant. Laat ze mooi goudbruin worden en daarna afkoelen. Besprenkel ze met suiker.

Toevallig in Cardiff? Ga dan net als ik op kookles bij Tina van Cornerhouse Cookery.

Foto: Anne-Jitske

Anne-Jitske van Daalen
Als klein meisje groeide Anne-Jitske op in een piepklein dorpje, maar was vastberaden dat er meer in de wereld speelde dan alleen de dagelijkse beslommeringen in het plaatsje. Een grondbeginsel van haar overtuigingen was geschapen. Afgestuurd als Algemeen Sociaal Wetenschapper op multiculturalisme, houdt ze zich vandaag de dag bezig met het verbinden van mensen via culturele waardering en bewustwording van een mondiaal gevoel van verbondenheid middels Wereld van Culturen.