Jamaicaanse jerk

Jamaicaanse jerk

Door Jamaicaanse jerk – een mengsel van specerijen van chilipepers, piment en tijm – als marinade te gebruiken, geef je je vlees of vleesvervanger een extra malse touch. Een bijzondere malse touch, zo merkte ik tijdens mijn experiment van jerk en tofu.

Benodigdheden

4 varkensfiletlapjes of 400 gram tofu
4 maïskolven
(plantaardige) boter
1 rijpe ananas
agave of honing

Voor de jerk:

2 chilipepers
10 pimentbessen of 1/2 theelepel gemalen piment
snufje nootmuskaat
1 theelepel fijngesneden tijm
2 tenen knoflook
2 bosuitjes
2 theelepels (bruine basterd)suiker
1 eetlepel limoensap
2 eetlepels plantaardige olie

How to?

1. Meng alle ingrediënten voor de jerk in een blender, een staafmixer of vijzel tot een gladde puree. Bestrijk de tofu of varkensfiletlapjes en laat marineren.

2. Verwarm de grill. Snij de maïskolven doormidden en kook ze 10 minuten. Bestrijk ze daarna met boter.

3. In de tussentijd de bladerkroon en onderkant van de ananas snijden; schil ze vrij dik en de donkere ‘ogen’ weg. Snij de ananas vervolgens in acht parten, en de harde kern weg. Smeer de parten in met agave of honing.

4. Gril de filetlapjes tot de jerk een bruin korstje vormt en hou ze daarna warm. Gebruik je een vleesvervanger, bijvoorbeeld tofu, zoals ik deed, dan is het beter om dit in de oven te bakken, in de hoop dat de jerk op de tofu een bruin korstje krijgt. Uit de grill blijft tofu met jerk wel heel bijzonder mals, zo heb ik ondervonden.

5. Leg de maïskolven en ananasparten in de grill, zo’n 5 minuten, tot ze schroeiplekken vertonen. Keer ze tussendoor om.

Bron: De gezondste eenpansgerechten van Reader’s Digest.

Foto: Anne-Jitske

Anne-Jitske van Daalen
Als klein meisje groeide Anne-Jitske op in een piepklein dorpje, maar was vastberaden dat er meer in de wereld speelde dan alleen de dagelijkse beslommeringen in het plaatsje. Een grondbeginsel van haar overtuigingen was geschapen. Afgestuurd als Algemeen Sociaal Wetenschapper op multiculturalisme, houdt ze zich vandaag de dag bezig met het verbinden van mensen via culturele waardering en bewustwording van een mondiaal gevoel van verbondenheid middels Wereld van Culturen.