80plus Joden

Deze maand, waarin we her- en gedenken en onze vrijheid vieren, verschijnt een bijzondere boekuitgave; 80plus Joden is een foto- en interviewboek met verhalen van bewoners van het Joodse verzorgingshuis Beth Shalom in Amsterdam. Over hoe het was om kind te zijn in de dertiger jaren, over de enorme impact van de oorlog op hun jeugd en leven en over de kille opbouwjaren ‘50 en ’60. Over het leven in Beth Shalom, wat Joods-zijn voor hen betekent en wat hen bindt, ondanks talloze interne meningsverschillen.

Oude mensen hebben veel te delen: hun ervaringen, hun wijsheid, hun humor. Aan de Joodse Nederlanders van deze leeftijd kleeft onherroepelijk een extra dimensie: ‘De oorlog’. De mensen die aan dit boek hebben meegewerkt, behoren tot de laatsten die nog uit eigen ervaring kunnen vertellen over deze ingrijpende periode in hun leven.

Laatste generatie

De verhalen van de hoogbejaarde bewoners van Beth Shalom zijn ontroerend, grappig, indrukwekkend en klinken vaak ook verwarrend ‘normaal’. Echter, ze bieden een venster op een bewogen tijd, vanuit het gezichtspunt van overlevenden van een genocide tegen de achtergrond van de wederopbouw. In 80plus Joden ontmoet je de laatste generatie die deze verhalen kan vertellen.

 

Portretten, stillevens en bijzondere bezittingen

De foto’s in het boek tonen bijzonder gewone mensen met een lang leven achter zich. Van elke geïnterviewde is een portret te zien met een stilleven van hun dierbare, of bijzondere bezittingen. Natuurlijk zijn dat vaak foto’s, maar bijvoorbeeld ook het inpakpapier van de firma Gerzon, waar Ab Sijes opklom tot verkoopdirecteur. Hij heeft het al die jaren zorgvuldig heeft bewaard.

80plus Joden

80plus Joden is gemaakt in opdracht van Cordaan, de zorgorganisatie die sinds 2014 Beth Shalom beheert. Een historisch overzicht van de geschiedenis van Joden in Nederland en de Joodse zorg komt in beeld middels de interviews. Teksten zijn van Ido Abram en de foto’s van Elsbeth Struijk van Bergen.

Uitgeverij: Amphora, Amsterdam, ISBN 978 90 6446 096 8
Prijs: 19,95
Verkooppunten: Boekwinkels, het Joods Historisch Museum en online via Amphorabooks.nl.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?