Reggae uit China: De pioniers van Long Shen Dao over hun roots en muziek

Long Shen Dao
© Anne-Jitske

Met hun lange, zwarte dreadlocks zijn de mannen van Long Shen Dao een opvallende verschijning. Deze band is de eerste heuse reggae band uit China en vertaalt tradities uit China naar hun ‘riddim’ en liefdevolle teksten.

Met ‘het pad van de drakengeest’, wat voor een vrije vertaling van de bandnaam doorgaat, verbinden Guo Jian, Niu Mu, Gao Xu, Fei Fei en Gao Fei hun Chinese culturele afkomst middels het gebruik van een citer met reggae en een beetje hiphop, ska en dub. Volgens de mannen, die allen van origine afkomstig zijn uit noordelijke Chinese streken en nu woonachtig zijn in Beijing, is reggae toegankelijk voor iedereen.

De stoere mannen, geheel in zwart of juist in blouse met gekleurde bloemenprint gekleed, vertellen dat de mensen uit het noorden van China meer open zijn en dat bepaalde muziek hier meer toegankelijk is. ‘Zo is rock erg populair in Beijing!’ laat Guo Jian, de frontman, weten. En in deze omgeving zijn ze opgegroeid en raakten erdoor geïnspireerd. In de bands waar ze in speelden voordat ze besloten met elkaar reggae te maken, klinkt deze inspiratie ook door.

Tai Chi en Chinese thee

De mannen hangen geen bepaald geloof aan, maar houden wel van de traditionele Chinese cultuur. Guo: ‘We zetten vaak Chinese thee en doen aan tai chi. We willen de Chinese cultuur middels onze muziek aan het buitenland presenteren.’ Ook al hebben vele bandleden lange dreadlocks, de mannen zijn niet echt rastafari; ze gebruiken eerder elementen uit het Taoïsme in hun teksten.

Liefde

En één van die elementen is liefde. ’Liefde is voor ons het meest belangrijk,’ laat Guo weten. ‘Liefde komt in alle culturen over de wereld voor. En de kracht van de liefde willen we in onze nummers naar voren laten komen, omdat het universeel is.’ Hiernaast willen de Chinese mannen hun luisteraars laten horen hoe zij tegenover deze wereld staan; dat ervaren zij als hun verantwoordelijkheid jegens de mensheid en samenleving.

Invloed van reizen

De mannen hebben met hun band mogen reizen door onder andere Europa, Canada, Korea en Nieuw Zeeland: ‘We waarderen het om allerlei landen en culturen te leren kennen en daarmee de verschillen tussen het publiek te ontdekken’. Dit beïnvloedt hun muziek zeker: ‘We gaan altijd op onderzoek uit hoe anderen onze muziek waarderen, waardoor we dit in onze nummers kunnen implementeren.’

Meer weten over de band?

Check dan hun Facebook pagina.

Anne-Jitske van Daalen
Als klein meisje groeide Anne-Jitske op in een piepklein dorpje, maar was vastberaden dat er meer in de wereld speelde dan alleen de dagelijkse beslommeringen in het plaatsje. Een grondbeginsel van haar overtuigingen was geschapen. Afgestuurd als Algemeen Sociaal Wetenschapper op multiculturalisme, houdt ze zich vandaag de dag bezig met het verbinden van mensen via culturele waardering en bewustwording van een mondiaal gevoel van verbondenheid middels Wereld van Culturen.