Het verhaal van Nowruz

Nowruz

Nowruz (Noroez) is het Iraanse nieuwe jaar, dat gevierd wordt tijdens het exacte moment van de lente-equinox – het tijdstip waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat. Het betekent ‘nieuwe dag’. De feestdag ontstaan uit het zoroastrisme dateert van meer dan 3000 jaar terug. Er wordt aangenomen dat dit één van de oudste religies ter wereld is.

Het Nowruz-festival wordt vandaag de dag nog steeds gevierd door miljoenen mensen in 17 verschillende landen in West- en Zuid-Azië. Van Iran, Afghanistan, de Koerdische regio’s van Irak, Turkije, Syrië tot in heel Centraal-Azië. Het is een tijd om te vergeven en te genezen. Er wordt onder meer over vuur gesprongen; een reinigingsritueel om je te ontdoen van fysieke, emotionele en maatschappelijke problemen van het afgelopen jaar. Het is een traditie die 13 dagen duurt en wordt gevierd met vrienden en familie.

Het Verhaal van Nowruz door NICA

‘Het Verhaal van Nowruz’ wordt op 19 en 20 maart 2022 verteld in het San Mateo Performing Arts Center (NICA). De show draagt liefde en eenheid uit door middel van de universele taal van beweging en muziek. De show is via een livestream over de hele wereld te volgen deze dagen.

NICA wilde het verhaal van Nowruz te vertellen. Want het is een boodschap van liefde en eenheid die ze willen delen met mensen over de hele wereld. Nowruz is een viering van een nieuw begin en verkondigt de waarden van vrede en solidariteit tussen generaties en binnen families. De overvloed aan positieve berichten markeert een tijd waarin liefde en vriendschap tussen mensen en verschillende gemeenschappen wordt gevierd.

Een brug tussen generaties

Niosha Nafei-Jamali, de oprichter van NICA: “We eren de traditie middels een geëvolueerde en nieuwe draai. In zekere zin zien we Nowruz als wat het was, wat het nu is en wat het kan zijn. Traditie, heden en toekomst komen in de show samen – gevierd door alle generaties tezamen.” Nowruz is als een brug die generaties met elkaar verbindt.

“Vandaag de dag is ‘Het verhaal van Nowruz’ een baken van hoop. Het staat symbool voor vooruitkijken, met een open hart en met de hoop om samen te zijn. Terwijl we de vernieuwing van de kringloop van de natuur vieren, richten we ons ook op vernieuwing in onszelf. Laten we onze geest verfrissen en elkaar weer omhelzen.”

Ga voor meer informatie over ‘Het verhaal van Nowruz’ naar nicart.org/the-story-of-nowruz. Ga voor de livestream en tickets dit weekend naar www.nicart.org.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?