Talkshow 360 graden Movisie Talk over de sociale gevolgen Oekraïne-oorlog in Nederland

Oekraïne

Wat gebeurt er als de duizenden vluchtelingen uit Oekraïne langere tijd in Nederland blijven? En wat doen we als de huidige solidariteit straks wegebt? Met wat voor sociale dilemma’s krijgen we te maken? Over deze vragen en meer gaat de 2e aflevering van de online talkshow 360 graden Movisie Talk van Kennisinstituut Movisie.

De oorlog in Oekraïne raakt de inwoners van het land natuurlijk het meest; er zijn dodelijke slachtoffers, gewonden, steden worden gebombardeerd, het land is ontwricht en mensen zijn op de vlucht. Maar de oorlog heeft ook grote gevolgen voor andere landen in Europa, waaronder Nederland. Ook in ons land zullen duizenden vluchtelingen uit Oekraïne worden opgevangen. Welke sociale gevolgen heeft dit voor de samenleving en op welke manier kunnen we de veerkracht van burgers versterken?

Dat is het thema van de ‘360 graden Movisie Talk’ op woensdag 23 maart van 12.00 tot 12.30 uur en is via een livestream gratis te volgen. Presentatie is in handen van Olaf Stomp. De tafelgasten zijn: Jaco Dagevos, bijzonder hoogleraar Integratie en Migratie en onderzoeker bij het SCP, Ahmad Jabr, klantmanager bij gemeente Amsterdam en zelf vluchteling geweest en onderzoeker Quita Muis. Zij deed onderzoek naar een logeerregeling waarbij 500 vluchtelingen met een status bij gastgezinnen hebben gelogeerd.

Over de tafelgasten

Quita Muis. Zij is PhD-student aan het Departement Sociologie van Tilburg University en bereidt een proefschrift voor op het thema maatschappelijke polarisatie. Ze deed onlangs onderzoek naar een logeerregeling waarbij 500 vluchtelingen met een status bij gastgezinnen hebben gelogeerd. Wat waren de bevindingen en wat leert het onderzoek ons voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen, bijvoorbeeld bij particulieren? Wat zijn do’s and don’ts? Lees het artikel ‘Logeren bij de locals oplossing voor Oekraïense vluchtelingen?’

Ahmad Jabr. Hij is klantmanager voor statushouders en amv’ers (alleenstaande minderjarige vluchtelingen) bij Gemeente Amsterdam. Zelf vluchtte hij ongeveer zeven jaar geleden uit Syrië naar Nederland. Hoe kijkt hij naar de situatie nu in Nederland met Oekraïense vluchtelingen die komen? Dit doet hij zowel vanuit het perspectief van zijn werk als klantmanager als vanuit zijn eigen ervaringen als vluchteling.

Jaco Dagevos. Hij is bijzonder hoogleraar Integratie en Migratie aan de Erasmus Universiteit. Daarnaast is hij onderzoeker bij het SCP (Sociaal en Cultureel Planbureau. In de afgelopen jaren richt zijn onderzoek zich in het bijzonder op de positie en leefsituatie van statushouders die de afgelopen jaren in Nederland zijn komen wonen. Hij gaat in de talkshow in op de vraag wat we bij de opvang en participatie van Oekraïense vluchtelingen leren van eerdere ervaringen met andere groepen?

360 graden Movisie Talk

Kern van ‘360 graden Movisie Talk’ is een gesprek met een expert of ervaringsdeskundige over een ontdekking of een nieuw of verrassend gezichtspunt, bijvoorbeeld aan de hand van een recente publicatie, een reactie daarop, of ervaring. Elke aflevering is een mix van deskundigheid en ervaring. 360 graden Movisie Talk duurt 30 minuten en vindt om de drie weken plaats, van 12.00 tot 12.30 uur. De show wordt live vanuit de Movisie-studio gestreamd, maar kun je ook later terugkijken via YouTube. Presentatoren zijn afwisselend Marcel Ham en Olaf Stomp.

Aanmelden kan via Movisie.nl.

Afbeelding: Steschke op Wikimedia, met licentie CC BY-SA 3.0.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?