Wat jij kunt doen voor Oekraïne

Hartverscheurend, wat er gebeurt in Oekraïne. Voel je je ook zo machteloos als ik? Wil je ook liefst direct op het vliegtuig stappen en helpen de Oekraïense burgers opvangen? Hier is wat je op dit moment kunt doen. Hoewel het wellicht niet voelt als groots of voldoende, kun je wel deze acties ondernemen. Vooral het doneren van geld, is op dit moment het meest efficiënt, zoals Het Rode Kruis aan RTL nieuws laat weten.

Demonstreren, solidariteit tonen met de Oekraïense burgers

Op veel plaatsen in de wereld demonstreren mensen tegen de aanval van Rusland in Oekraïne. Van New York tot Sarajevo tot Taipei. Ook jij kunt op deze manier je solidariteit met de Oekraïense burgers tonen. Op de website van Pax voor Vrede zie je een overzicht van demonstraties waar deze organisatie zich bij aansluit. En misschien jij ook wel?

Via standwithukraine.live zie je waar wereldwijd protesten zijn tegen de aanval van Rusland op Oekraïne.

Teken petities

Op dit moment zijn er diverse petities te tekenen voor bescherming van Oekraïners:

  • Eis via Avaaz dat er een einde komt aan deze oorlog.
  • Via Amnesty International kun je een petitie tekenen gericht aan de Russische ambassadeur in Nederland om het geweld in Oekraïne te stoppen.
  • Via Avaaz kun je je aansluiten bij de mondiale oproep om ‘oorlog en nucleaire wapens te verwerpen’.
  • Tevens kun je via Avaaz een petitie tekenen waarbij je Poetin en zijn handlangers voor de rechter daagt en vraagt hen verantwoordelijk te stellen voor de illegale invasie in Oekraïne middels een Speciaal Tribunaal.

Platform VluchtelingenWerk

VluchtelingenWerk Nederland heeft een platform opgericht waar je direct ziet wat jij kunt doen. Heb je werk voor vluchtelingen, een veilige slaapplek, wil je spullen doneren of je aanmelden als vrijwilliger en samen met medewerkers van VluchtelingenWerk en andere vrijwilligers vluchtelingen opvangen? Vanwege onzekerheden wordt het platform en de hulp die jij kunt bieden geupdate.

Richt je op awareness, creëer bewustzijn

Deel op je feed en in je stories op social media betrouwbare content van organisaties die gaan over compassie en empathie. Volg en deel bijvoorbeeld content van:

Doneer

Help hulporganisaties waar het kan. Doneer via:

  • Giro555 – Stichting Samenwerkende Hulporganisaties is geopend voor donaties aan Oekraïne.

Een vluchteling uit Oekraïne een veilige plek bieden

Room for Ukraine bijvoorbeeld koppelt de vraag van vluchtelingen uit Oekraïne met het aanbod in Europa – en dus ook Nederland. Wil jij een vluchteling uit Oekraïne een veilige haven bieden? Je kunt je via hun site aanmelden om je huis open te stellen voor een vluchteling. Ook via Takecarbnb worden vluchtelingen gekoppeld aan gastgezinnen en kun je je aanmelden als gastgezin. Ook om als vrijwilliger matches te maken tussen vluchtelingen en gastgezinnen kun je je bij de organisatie aanmelden.

Heel mooi en bewonderenswaardig als jij je als gastgezin aanmeldt. Bedenk je van tevoren wel dat het veel van je vraagt. Stel jezelf de vraag in hoeverre je opvang kunt bieden (aan getraumatiseerde vluchtelingen) en heb je voldoende tijd? Hoe ziet het er voor jullie uit om met mensen die je niet kent samen te leven voor een langere tijd? En hoe ziet het er voor hen uit om bij jullie te wonen? Welke onderlinge afspraken maken jullie samen? Wat als het niet botert? Wil je mensen uit Oekraïne opvangen, of ook een vluchteling met een andere komaf? Zij zitten vaak in het staartje van een traject voordat ze een eigen onderkomen krijgen. Deze opvang is tijdelijk en zorgt voor meer opvangmogelijkheden voor Oekraïners in opvangcentra.

Twijfel je toch? Er zijn veel andere manieren om te helpen. Je kunt je bijvoorbeeld aanmelden als vrijwilliger bij VluchtelingenWerk of een andere organisatie.

Kleding en medische goederen inleveren

Er is al veel kleding gedoneerd. Niet elke stichting neemt nu meer kleding aan. Je kunt bijvoorbeeld wel kleding inleveren via:

Medische hulpgoederen en andere goederen via:

Steun Oekraïnse kunstenaars

  • Via Victory Art koop je betaalbare kunst van Oekraïense kunstenaars. Alle winst gaat naar deze Oekraïense kunstenaars.
  • Ook via Make Art Not War gaat de helft van de opbrengst naar de Oekraïense kunstenaar en de andere helft gaat naar Stichting Vluchteling.

Rijksoverheid

De Rijksoverheid heeft ook uiteengezet wat jij kunt betekenen voor de Oekraïense bevolking. Lees hier wat je op dit moment kunt doen.

*Heb jij nog een een advies hoe je Oekraïne kunt helpen? Deel het met ons; we vullen deze lijst aan.

#standwithukraine

Vergeet ook niet deze crises in en vluchtelingen uit: Afghanistan – Burundi – Centraal-Afrikaanse Republiek – Centraal-Amerika – Ethiopië (Tigray) – DR Congo – Irak – Nigeria – Rohingya – Sahel – Zuid-Soedan – Syrië – Venezuela – Yemen. Blijf op de hoogte via www.unhcr.org/emergencies.html.

Afbeelding: Raw Pixel.

Anne-Jitske van Daalen
Als klein meisje groeide Anne-Jitske op in een piepklein dorpje, maar was vastberaden dat er meer in de wereld speelde dan alleen de dagelijkse beslommeringen in het plaatsje. Een grondbeginsel van haar overtuigingen was geschapen. Afgestuurd als Algemeen Sociaal Wetenschapper op multiculturalisme, houdt ze zich vandaag de dag bezig met het verbinden van mensen via culturele waardering en bewustwording van een mondiaal gevoel van verbondenheid middels Wereld van Culturen.