Onderzoek ramadan: 1 op de 3 Nederlanders heeft bewondering voor moslims tijdens ramadan

Koran

53% Van de Nederlanders denkt dat je tijdens de ramadan overdag wel water mag drinken. En 40% denkt dat kinderen vanaf 4 jaar mee moeten doen aan de ramadan. Dit blijkt uit representatief onderzoek van Motivaction onder 1103 Nederlanders naar hun kennis over deze maand van onthouding, bezinning en liefdadigheid. Hoewel het grootste deel van de ondervraagden in grote lijnen weet wat ramadan is, zijn er ook nog misverstanden.

Deze maand begint voor ongeveer een miljoen Nederlandse moslims de ramadan. De ramadan valt elk jaar in een andere periode, dit jaar is dat van 6 juni tot 5 juli. De dagen zijn lang, dus hebben moslims maar een korte tijd om te eten: zo’n 6 uur tussen zonsondergang en zonsopgang. Moslims mogen als de zon op is niet eten, roken, drinken en geen seks hebben. Als je ziek of zwanger bent, hoef je niet mee te doen aan de ramadan.

Ruim een derde (37%) van de Nederlanders kent mensen die meedoen aan de ramadan. In grote lijnen is de ramadan voor de meeste mensen dan ook geen raadsel: maar 2% zegt er nog nooit van gehoord te hebben en 98% weet dat de maand wordt afgesloten met het Suikerfeest.

Ook veel misverstanden

Meer dan de helft van de Nederlanders (53%) denkt dat moslims tijdens de ramadan overdag wel water mogen drinken, terwijl er tussen zonsopkomst en -ondergang helemaal niet gegeten of gedronken mag worden. Daar staat tegenover dat het bij het grootste deel van de Nederlanders (89%) bekend is dat zwangere vrouwen niet hoeven te vasten. Jonge kinderen hoeven ook niet mee te doen. Over de periode waarin de ramadan valt is nog onduidelijkheid: hoewel 81% weet dat de ramadan een maand duurt denkt 33% dat het altijd in de maand juni is. In werkelijkheid hangt dat af van de islamitische kalender die niet gelijk loopt met de westerse.

Bewondering voor deelnemers

De houding van Nederlanders ten opzichte van de ramadan lijkt positief. 71% Van de ondervraagden heeft er geen problemen mee als moslims in Nederland meedoen aan de ramadan en 38% zegt zelfs bewondering te hebben voor de mensen die eraan meedoen.

Felicitaties door minister-president

Vorig jaar heeft minister-president Rutte de Nederlandse moslims gefeliciteerd met het aanbreken van de ramadan. 39% Van Nederland vindt het goed dat hij dat doet. Eenzelfde percentage heeft er geen oordeel over en stoort zich er niet aan. 22% Van Nederland vindt het echter niet positief dat de president dat doet. Overigens vindt ook 39% van de ondervraagden dat Rutte moet stoppen met gelukwensen voor religieuze feestdagen.

Over het onderzoek

Voor het online onderzoek is gebruikgemaakt van het StemPunt-panel van Motivaction met meer dan 60.000 leden. 1.103 Respondenten in de leeftijd van 18 tot 70 jaar hebben de vragenlijst volledig beantwoord. Het onderzoek is representatief op de kenmerken geslacht, leeftijd, opleiding, regio en Mentality-segmentatie. De veldwerkperiode van het onderzoek was van 6 tot 13 mei 2016.

Afbeelding: Pixabay.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?