Museon: Breek de muren van je museum open – handreiking voor multiperspectiviteit

De Nederlandse museumwereld is te wit. Wat personeel betreft, wat kunst betreft en wat bezoekers betreft. Het Museon probeert daar verandering in te brengen. Met een magazine en een podcastserie, die vanaf vandaag verkrijgbaar zijn via de website van het museum. Dit per...

De Nederlandse museumwereld is te wit. Wat personeel betreft, wat kunst betreft en wat bezoekers betreft. Het Museon probeert daar verandering in te brengen. Met een magazine en een podcastserie, die verkrijgbaar zijn via de website van het museum.

Het initiatief ontstond naar aanleiding van Caribbean Ties . Deze tentoonstelling over Caribisch erfgoed was in 2019 in het Museon te zien. Curator Diederik Veerman: ‘Caribbean Ties kwam tot stand door middel van co-creatie. Een tentoonstelling voor en door mensen met een Caribische achtergrond. Van die samenwerking hebben we zo ontzettend veel geleerd, dat we die kennis graag met anderen delen.’

De internationale tentoonstelling Caribbean Ties toont het erfgoed van de oorspronkelijke bewoners van het Caribisch gebied van vóór Columbus, en de invloed van de Caribische bevolking op de wereld zoals we die nu kennen. De tentoonstelling is gebaseerd op inzichten uit archeologisch onderzoek van de Universiteit Leiden en was gelijktijdig in het Museon en op elf locaties in de Cariben te zien.

Tips van medewerkers van Caribbean Ties

In Caribbean Ties Magazine krijgen culturele instellingen tips van medewerkers van Caribbean Ties. Zo stelt kunstenaar Richard Kofi dat, hoewel musea de Code Culturele Diversiteit & Inclusie onderschrijven, de daadwerkelijke verandering te traag gaat. Terwijl diversiteit de enige manier is om je museum te redden, aldus Kofi. ‘Nederland is een smeltkroes van culturen; diversiteit is de norm. Als je daar niet in meegaat, lost je publieksstroom vanzelf op.’ Hij adviseert musea af te kijken bij modemerken als Patta en Daily Paper, die inclusief zijn en enorm populair.

Podcast

‘Kijk buiten de muren van je museum’ en ‘betrek de mensen die het betreft bij je project’ zijn daarnaast veelgehoorde adviezen. Het Museon heeft deze ter harte genomen in de nieuwe podcastserie BE RIGHT BACK / BAI BIN. In deze podcast, die het vervolg is op Caribbean Ties, onderzoeken Gyonne Goedhoop en Eva Croes met diverse gasten wat het betekent om Caribisch te zijn, waar dan ook ter wereld.

Museon

SDG-House Museon vervult als instituut voor Cultuur en Wetenschap zijn door de Verenigde Naties bekrachtigde rol als pionier en inspirator voor het behalen van de 17 wereldwijde Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals) in de permanente One Planet expositie. Bezoekers worden geïnspireerd om de wereld te ontdekken en deze met respect te behandelen. Het museum verbindt verleden met heden en toekomst en heeft tot doel internationale betrokkenheid en solidariteit te bevorderen.

Release: Caribbean Ties Magazine is gratis online te lezen via museon.nl/caribbeanties. De podcast BE RIGHT BACK / BAI BIN is te beluisteren via alle podcast apps.

Foto: Bezoekers geven tijdens Caribbean Ties in het Museon de link tussen de Cariben en Nederland weer.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?