Ramadan tijdens corona: Kunst van het Samenleven ‘Dan maar zo’ actie

Ramadan

Onder de noemer ‘Kunst van het Samenleven’ zijn moslims gedurende de Ramadan volop eten en lekkernijen aan het uitdelen aan hun buren, kwetsbare en vooral eenzame mensen. ‘We kunnen gasten niet bij ons thuis ontvangen door corona, dan maar zo’ is de gedachte. In heel Nederland doen mensen mee die heel graag anderen een hart onder de riem willen steken in deze moeilijke tijd. Oud en jong, vrouw en man, Nederlanders en Nederlanders met een migratieachtergrond werken hierbij samen.

“Deze actie hebben we samen bedacht met onze vrijwilligers uit heel het land. We wilden samenwerken, voor anderen in een tijd van isolatie en eenzaamheid”, vertelt Saniye Calkin, directrice van stichting Platform INS, die zich ruim 20 jaar inzet voor de kunst van het samenleven. Calkin: “Deze Ramadan kunnen we mensen niet thuis ontvangen, zoals we dat gewend zijn. Daarom zijn we op zoek gegaan naar nieuwe manieren om tijdens de Ramadan – die in het teken staat van saamhorigheid en liefdadigheid – anderen de helpende hand te reiken. Door corona zien we helaas het tegenovergestelde bij veel mensen: eenzaam, alleen, in isolatie en behoefte aan contact. Daarom hebben we deze actie ‘Niet bij ons thuis, dan maar zo’ genoemd. We kloppen aan bij mensen met eten en lekkernijen. Dit doen we allemaal uiteraard volgens de RIVM-voorschriften.”

‘Dan maar zo’

Voorheen organiseerde Calkin samen met lokale partners vele iftars over heel Nederland. Tot corona hebben in voorgaande jaren meer dan 16.800 mensen deelgenomen aan iftar-maaltijden die zij samen met haar lokale partners organiseerden in ruim 35 steden met 53 organisaties. Omdat een dergelijke inspanning dit jaar er niet in zat, is de ‘Dan maar zo’ actie bedacht.

In meerdere steden doen moslims mee met de actie. Van Den Haag Ypenburg en Rijswijk, tot Tilburg en Eindhoven. Van Waalwijk tot Nijmegen en Arnhem. Deelnemers bepalen zelf wat ze uitdelen en aan hoeveel mensen. Sommigen kiezen ervoor om soep uit te delen, anderen snoepgoed. Baklava en börek of gewoon eten. Calkin haar hoop is dat dit een jaarlijks terugkerende traditie wordt, waaraan niet alleen moslims, maar alle Nederlanders van diverse achtergronden gaan deelnemen.

Afbeelding: koekjes gekregen van onze buurvrouw door Anne-Jitske.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?