Noodhulp aan de Bahama’s

Zo’n 550 Nederlandse militairen zijn aangekomen bij de Bahama’s. Zij schieten de inwoners van het eiland Abaco te hulp, een van de eilanden dat zwaar werd getroffen door orkaan Dorian. 

De eerste prioriteit is om de situatie op het eiland in kaart te brengen. Daarom is een aantal vooruit gestuurde militairen per helikopter naar een ziekenhuis en de haven op het eiland Abaco afgereisd. Daarnaast gingen zij om tafel met lokale autoriteiten en internationale hulporganisaties om af te stemmen waar de hulp het hardst nodig is.

Nederlandse hulp

‘De eerste dag staat in het teken van coördinatie’, vertelt commandeur Ad van de Sande over de missie. ‘De eerste militairen zijn met de helikopter naar het eiland gevlogen om te inventariseren waar de bevolking op het eiland nu de grootste behoefte aan heeft. Daarnaast zijn we druk bezig met de voorbereidingen om onze mensen en onze hulpgoederen aan land te krijgen.  Daar gaan we ons in de komende dagen voor inzetten.’

Defensie zet 550 Nederlandse militairen van de marine, de landmacht, de luchtmacht en de marechaussee in voor Disaster Relief Bahamas. Ook zijn er 50 Franse en 50 Duitse militairen ingevlogen om hun bijdrage te leveren aan de missie.

Voedsel en bouwmateriaal

De Nederlandse militairen schieten te hulp op verzoek van de overheid op de Bahama’s. De coördinatie van de hulpoperatie ligt in handen van de Caribbean Disaster Emergency Management Agency (CDEMA) en het internationale Rode Kruis.

Afbeelding: Bahamas regions map van Peter Fitzgerald op Wikimedia, licentie CC BY-SA 3.0.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?