Stichting Vluchteling: maak vluchtelingen integraal onderdeel van klimaatplannen

Syrische vluchtkinderen in hun kamp in Atmeh, 2012

Stichting Vluchteling wil meer aandacht voor de gevolgen van klimaatverandering voor vluchtelingen. De klimaatcrisis heeft een escalerend effect op geweld, conflict en oorlog. Met als gevolg dat miljoenen mensen op de vlucht slaan. “Een grote humanitaire ramp die decennialang doorzet als we niks doen. We praten, als er niets gebeurt, over 216 miljoen mensen die in 2050 op de vlucht zijn door klimaatverandering en de daardoor vergrote spanningen die leiden tot geweld, conflict of oorlogen,” stelt Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling.  

Stichting Vluchteling roept Nederland op klimaatvluchtelingen te ondersteunen en mee te werken aan een allesomvattend klimaatplan waarin ook de gevolgen voor mensen op de vlucht, onderkend worden.

“Daarnaast kunnen juist nu, aan de formatietafel, de beoogde coalitiepartijen laten zien zowel solidariteit met vluchtelingen als het tegengaan van de klimaatcrisis, belangrijke prioriteiten te vinde,.” stelt Ceelen. “We moeten met zijn allen een krachtig signaal afgeven dat deze crisis alleen te voorkomen is wanneer er snel actie wordt ondernomen.”  

Overstromingen en voedselschaarste

De vluchtelingen-noodhulporganisatie voorziet niet alleen een sombere toekomst, maar merkt nu al dagelijks de impact die de klimaatcrisis heeft op mensen op de vlucht.  Zij hebben te maken met overstromingen in vluchtelingenkampen en voedselschaarste als gevolg van droogte.  Ceelen: “De allerarmsten ter wereld zullen de hardste klappen krijgen door de gevolgen van klimaatverandering.  Je ziet het bijvoorbeeld in Afghanistan, waar de situatie niet alleen door de machtsovername van de Taliban steeds slechter wordt, maar waar ook de droogte het komende jaar de voedselvoorziening onder druk zet. 

Voorbeelden van klimaatverandering in relatie tot conflict

  • 95% van de Afghanen heeft onvoldoende voedsel, terwijl de economische en humanitaire crisis bijna twee maanden nadat de Taliban aan de macht kwam verergert. Een droogte, die naar verwachting tot in 2022 zal aanhouden, verslechtert de situatie verder.
  • 1 op de 4 mensen heeft onvoldoende voedsel door toenemende droogte in een regio (bestaande uit delen van Algerije, Kameroen, Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad, Libië, Niger, Nigeria en Soedan). De klimaatcrisis vergroot ook de dreiging van gewelddadige conflicten.
  • 11 miljoen mensen hebben nu al te maken met een hongercrisis, terwijl het conflict in de Tigray regio voortwoedt. Eerder heeft het land al te maken gehad met de verwoestende hongersnood van 2012 in de Hoorn van Afrika (het schiereiland dat Ethiopië, Djibouti, Eritrea en Somalië omvat) en een ongekende sprinkhanenuitbraak vorig jaar.

Wil jij de petitie tekenen en je steun uitspreken voor klimaatvluchtelingen en de gevolgen voor mensen op de vlucht in een klimaatplan laten onderkennen? De petitie is hier te vinden.

Afbeelding: Twee Syrische jongetjes die met hun familie uit Idlib zijn gevlucht, in hun kamp in Atmeh, Syrië. Foto komt uit 2012, door Freedom House op Flickr met Creative Commons licentie Attribution 2.0 Generic.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?