Free a Girl: ‘Fight child prostitution as if she was your own’

Op vrijdag 11 oktober op Wereldmeisjesdag – een internationale dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de positie van meisjes – lanceerde Free a Girl, samen met haar ambassadeur Gwen van Poorten, een campagne voor de strijd tegen kinderprostitutie. Er wordt geschat dat er wereldwijd 2 miljoen kinderen, waarvan de meerderheid meisjes, vast zitten in de prostitutie.

Geen anoniem meisje

Met een sociaal experiment brengt Free a Girl een ver van je bed show heel erg dichtbij. Een billboard met een jong meisje zittend op een bed in een bordeel in India is het uitgangspunt. Echter, je ziet geen anoniem meisje, want middels Face Swap wordt haar gezicht vervangen door dat van passerende jonge meisjes. Dochters die samen met hun moeder, vader of grootouders langslopen. Daarbij de boodschap ‘Fight child prostitution af is she was your own’.

Evelien Hölsken, directeur en medeoprichter Free a Girl: “We geven met deze campagne de problematiek een gezicht. Het gezicht van een meisje dat jouw dochter, zus of vriendin zou kunnen zijn. We willen dat iedereen in Nederland opstaat voor de meisjes die worden uitgebuit in de prostitutie.”

Gwen van Poorten, ambassadeur Free a Girl: “Ik schrok ervan wat deze campagne met me deed. Zelfs al was het niet mijn eigen dochter, ik voelde hun angst en het verdriet van hun familie.”

Immuniteit voor ellendige beelden

In de campagne wordt op een impactvolle manier afgerekend met een toenemend probleem in communicatie voor goede doelen: hoe voorkom je immuniteit voor de almaar groeiende stroom aan ellendige beelden? DDB Unlimited, bureau achter de campagne: “In communicatie is het altijd de uitdaging om door de clutter heen te breken. Om impact te genereren. Maar mensen krijgen dagelijks zoveel boodschappen over zich heen gestort dat bijna niets meer binnen komt. Technologie is één van de dingen die ons kan helpen daar doorheen te breken. Hierdoor kunnen we onze boodschap relevant maken en dichtbij brengen. Waardoor we ons beter kunnen verplaatsen in de situatie van anderen.’’

Over Free a Girl

Free a Girl bevrijdt wereldwijd meisjes uit de prostitutie en strijdt tegen straffeloosheid. Daarnaast ligt de focus op preventie, rehabilitatie, re-integratie, empowerment van slachtoffers en het voeren van bewustwordingscampagnes. Free a Girl werkt samen met 14 partnerorganisaties in India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Laos, Irak, Brazilië en Nederland. De afgelopen 11 jaar heeft Free a Girl bijgedragen aan de bevrijding van ruim 4.500 meisjes.

De campagne steunen?

Je kunt meestrijden door te doneren via Tikkie of door naar de film Sold te gaan. Dit is een actie in samenwerking met netwerkgroep Soroptimisten en de opbrengst gaat naar Free a Girl’s programma School for Justice. Ga naar freeagirl.nl voor meer informatie of doneer via bit.ly/freeagirltikkie.

Afbeelding: Free a Girl.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?