Cordaid start hulpactie voor ontheemden Noord-Syrië

Bijna 200.000 inwoners van Noord-Syrië zijn onlangs op de gevlucht geslagen na een inval van het Turkse leger. Daarmee heeft de al 8 jaar durende oorlog in Syrië een nieuw dieptepunt bereikt. Cordaid gaat de getroffen bevolking helpen met voedsel, water, dekens en gezondheidszorg.

Samen met Syrische partnerorganisaties heeft Cordaid een noodplan gemaakt om de hulp zo snel mogelijk te leveren aan vluchtelingen en ontheemden die dat het hardst nodig hebben. In de Turks-Syrische grensregio wonen zo’n 3 miljoen mensen, waarvan nu bijna de helft een of andere vorm van hulp nodig heeft.

Onveilig en onvoorspelbaar

‘De onveiligheid en de onvoorspelbaarheid van de situatie maken het extreem moeilijk om de juiste cijfers te krijgen, de noden in kaart te brengen en hulp te bieden’, zegt Margriet Verhoeven, noodhulpcoördinator bij Cordaid. ‘Sommige lokale organisaties moesten zelfs stoppen met hulp verlenen, omdat de situatie te gevaarlijk werd.’

De problemen van deze nieuwe groep vluchtelingen en ontheemden komen bovenop de al bestaande behoeften van miljoenen Syriërs, geeft Verhoeven aan: ‘We waren al bezig met het op touw zetten van hulp om mensen voor te bereiden op de aanstaande winter. Maar deze nieuwe crisis kunnen we niet negeren. We moeten handelen.’

Voor ontheemde gezinnen die hun huizen en bezittingen achter hebben moeten laten, zal de winter een grote uitdaging vormen. ‘Voedsel, water en kleding behoren daarom tot de meest dringende behoeften’, zegt Verhoeven.

Veilig drinkwater, voedselpakketten en dekens

Cordaid gaat de komende periode zorgen voor veilig drinkwater, voedselpakketten, hygiënische voorzieningen, kleding en dekens. Ook voor Syriërs die de grens zijn overgestoken naar de Koerdische regio van Irak, zullen de medewerkers van Cordaid klaarstaan. Daar zal vooral gezondheidszorg worden verleend aan de meest urgente gevallen.

De gevolgen van dit nieuwe conflict in het door oorlog zwaar gehavende Syrië zullen nog lang voelbaar zijn in de levens van alle mensen die huis en haard hebben moeten verlaten.

Meer informatie over deze hulpactie? Bezoek dan www.cordaid.org.

Beeld: Ras al-Ayn, Syrië, straat met orthodoxe kerk door Bertramz op Wikimedia, CC BY 3.0. Grensstad Ras al-Ayn is één van de aangedane plaatsen.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?