76 mensen bevrijd van slavernij in juwelenfabrieken

In India zijn 76 mensen bevrijd die als slaaf werkten in verschillende juwelenfabrieken. Onder hen waren 44 kinderen. Een lokale advocaat wees het team van International Justice Mission (IJM) in Chennai op deze zaak, nadat hij een anonieme tip had gehad.

IJM werkte samen met de lokale overheid om de exacte locaties te achterhalen en voerde op 6 september reddingsoperaties uit in vijf fabrieken en op 11 september in twee fabrieken. 

In de juwelenfabrieken

Alle 76 jongens en jongemannen waren verhandeld vanuit West-Bengalen, een staat die ruim 1600 kilometer bij de juwelenfabrieken vandaan ligt. In de fabrieken moesten ze 14 uur per dag werken, van 10.00 ’s ochtends tot middernacht. Ze sliepen gezamenlijk in een grote ruimte op dunne, strooien matrasjes, terwijl de fabriekseigenaren hen constant in de gaten hielden met camera’s.

Elke dag moesten de jongens honderden gouden sieraden maken, vaak met zware chemicaliën en zonder bescherming. Sommigen werkten al tien jaar in de fabrieken. Veel van de jongens hadden brandwonden op hun handen. De politie heeft al vier fabriekseigenaren gearresteerd die deze jongens en jongemannen tot slaaf hebben gemaakt.

Herenigen met familie

Ondertussen hielpen IJM en overheidsfunctionarissen de geredde jongens op 13 september om terug te keren naar West-Bengalen om zich te herenigen met hun familie en te beginnen met hun herstelproces. Toen de jongens het nieuws hoorden dat ze naar huis zouden gaan, dansten ze, pakten ze opgewonden hun spullen in en omhelsden ze de IJM-medewerkers.

International Justice Mission

IJM is wereldwijd actief in 10 landen, waar vanuit 17 veldkantoren gevochten wordt tegen onder andere gedwongen arbeid, mensenhandel voor de seksindustrie en misbruik van kinderen voor cyberseks. Jaarlijks bevrijdt de organisatie duizenden slachtoffers, helpt het lokale autoriteiten bij het aanklagen van de misdadigers en helpt het overheden bij structurele verandering van samenlevingen, met als doel de armen te beschermen tegen geweld.

Meer informatie over de organisatie vind je op www.ijmnl.org.

Afbeelding: International Justice Mission.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?