Dalai Lama Special: International Campaign for Tibet

Dalai Lama en Richard Gere voor International Campaign for Tibet
Dalai Lama en Richard Gere voor International Campaign for Tibet

In de komende vier delen van onze Dalai Lama Special beschrijft Robin achtereenvolgens de bespreking over de International Campaign for Tibet (ICT), de lezing van Zijne Heiligheid de Dalai Lama, het in de praktijk brengen van het gedachtegoed van de Dalai Lama door Thupten Jinpa en de film ‘The Last Dalai Lama?’. In dit eerste deel spreken acteur en voorzitter van de ICT Richard Gere en de Dalai Lama over de situatie in Tibet. Daarna gaan zij in op het belang en de invloed van de ICT.

Het is nog wat vroeg voor een zondagochtend wanneer we naar Rotterdam rijden voor een wel heel bijzondere ontmoeting. Ik grinnik een beetje wanneer ik de artiestenagenda buiten bij Ahoy lees, een groot contrast met vandaag. Eerder deze week trad 50cent hier op, volgende week komt Broederliefde en een week later is het dance event Pussy Lounge. En vandaag komt de meest bekende Boeddhistische monnik spreken: de Dalai Lama. Bij de ingang staan vlaggenmasten met de bekende Tibetaanse vlaggen en er klinkt Tibetaanse muziek, waardoor je er meteen aan wordt herinnerd waarom je hier bent.

Wellicht de laatste keer

We nemen plaats in de zaal, samen met zo’n twaalfduizend anderen. Ik ben benieuwd hoe deze dag zal zijn en vind het wel wat spannend. Ik heb namelijk niet echt een idee wat ik kan verwachten. Je ontmoet immers niet dagelijks de Dalai Lama! Althans, ik niet. De zaal loopt vol en de tijd verstrijkt. De Dalai Lama is wat vertraagd. In een andere zaal spreekt hij vier- tot vijfduizend Tibetanen van over de hele wereld toe. Zij zijn  allen naar hier gekomen om hem te horen spreken. Hij neemt uitgebreid de tijd voor hen, omdat dit wellicht de laatste keer is dat zij hun leider in het echt kunnen zien. Deze mededeling over zijn vertraging in onze zaal wordt hem direct vergeven door een groot applaus. 

Dalai Lama in Ahoy 2018
De Dalai Lama groet iedereen in de zaal © Jurjen Donkers.

De veertiende Dalai Lama

Wat later komt de veertiende Dalai Lama het podium op gelopen. Of beter; op begeleid. De beste man is immers al 83 jaar. Hij loopt het hele podium over en stopt eerst rechts om uitgebreid te groeten, zijn handen tegen elkaar. Daarna loopt hij naar links en vervolgens het midden om iedereen te begroeten. Hij wordt warm onthaald met een staande ovatie, al voordat hij een woord heeft gezegd. Iedereen is zichtbaar onder de indruk. 

Rechts naast de Dalai Lama neemt Thupten Jinpa plaats, de persoonlijke vertaler van de Dalai Lama. Links neemt Richard Gere plaats, acteur en voorzitter van de International Campaign for Tibet. Gere neemt het woord en verbaast zich erover dat er zoveel mensen zijn gekomen. De Dalai Lama laat meteen merken dat hij flink wat humor bezit door in wat moeilijk te verstaan Engels zegt: “It’s Sunday, no working!”. Gere en het publiek lachen en klappen. Het ijs is gebroken.

International Campaign for Tibet

Tserin Jampha, directeur van International Campaign for Tibet (ICT), opent de ochtend met een introductie over ICT. Ze vertelt dat dertig jaar geleden de organisatie werd opgericht om de visie van de Dalai Lama te verwezenlijken. Ze vindt dat er nieuwe manieren moeten komen om het verhaal van Tibet te vertellen en meer support te creëren onder gelijkstemde individuen en organisaties. 

Gere en de Dalai Lama spreken over ICT. Tibet bestaat al meer dan 2000 jaar. Door de eeuwen heen heeft het Tibetaanse volk een unieke manier van leven ontwikkeld, gebaseerd op compassie en geweldloosheid. Die harmonieuze manier van leven kwam tot een abrupt einde toen het Chinese volksleger in 1950 Tibet binnenviel. Sindsdien stelt China alles in het werk om de Tibetaanse cultuur uit te roeien in hun doel om Tibet geheel van de kaart te doen verdwijnen. Daarom is in 1988 International Campaign for Tibet in het leven geroepen. 

De organisatie wil de cultuur, tradities, religie, taal en de boeddhistische waarden van de vredelievende Tibetanen behouden. Met als missie het bevorderen van mensenrechten en democratische vrijheid in Tibet, als ook het mobiliseren van steun van de internationale gemeenschap voor het Tibetaanse volk (bron: ICT flyer).

Dalai Lama en Richard Gere voor International Campaign for Tibet
Dalai Lama en Richard Gere voor International Campaign for Tibet © Jeppe Schilder.

Situatie Tibet

In 1959 vertrok de Dalai Lama vanuit Tibet naar India, omdat Tibet niet meer veilig was. Als vluchteling vestigde hij zich met een groot deel van zijn familie in Dharamsala in het noorden van India, verdreven door Mao uit het ‘spirituele hart van de wereld’. Een deel van ons weet waarschijnlijk dat er in die tijd (en nog steeds) veel onrust heerste in Tibet. De Chinezen proberen Tibet tot hun land te veroveren, maar de Tibetanen bieden weerstand. Veel van hen worden opgepakt of vermoord. Ook kennen we allemaal de Tibetaanse monniken die zich op straat in brand steken als protest tegen deze gebeurtenissen. De Dalai Lama vindt dit ‘very sad’ en denkt dat zij veel woede en onrust in zich hebben. 

De Dalai Lama is trots op de kennis die de Tibetanen levend hebben gehouden. Hij vindt dat de kennis vanuit filosofie en psychologie van de Tibetanen behoort tot één van ’s werelds schatten. Hij vertelde de Tibetanen in de andere zaal dat ‘ondanks zij hun land verloren hebben, ze niet gedemoraliseerd moeten zijn omdat er veel is om trots op te zijn’. Hij vindt ICT erg behulpzaam en nodig voor zijn land, hoewel hij nu al bijna zijn hele leven in India woont.

Hoeveel Dalai Lama schuilt er in jou?

Richard Gere drukt ons op het hart om ook aan de mensen in Tibet te blijven denken en een manier te bedenken om hen op je eigen manier te helpen. Daarna verlaat hij het podium. De Dalai Lama houdt hierna zelf een lezing genaamd ‘Waarom mededogen essentieel is in deze onrustige tijd’. Naast hem zit nog steeds Thupten Jinpa om soms wat te vertalen voor de Dalai Lama of te verduidelijken voor ons. In het volgende deel uit onze Dalai Lama Special alles over het gedachtegoed van de Dalai Lama.

International Campaign for Tibet zou het fantastisch vinden als iedereen in Nederland een stukje Dalai Lama in zichzelf ontdekt. Dat kan op een leuke manier door de test ‘Hoeveel Dalai Lama schuilt er in jou?’ in te vullen. Krijg na het invullen een gratis poster van de Dalai Lama of Tibetaanse vlaggetjes! Doe de test op dalailamatest.nl.

Meer weten over International Campaign for Tibet? Bezoek dan www.savetibet.nl.

Bronnen:
1. Voor een volledige biografie over de Dalai Lama, kijk op  www.dalailama.com/the-dalai-lama.
2. www.dalailama.com/news/2018/meeting-tibetans-in-conversation-with-richard-gere-and-a-public-talk

Omslagfoto: De Dalai Lama in gesprek met Richard Gere over ICT © Jurjen Donkers. 

Robin de Bont
Robin heeft in augustus 2016 haar opleiding Culturele Antropologie afgerond en is nu in het bezit van een bijbehorend Bachelor- en Masterdiploma. Haar interesses liggen vooral bij landen als India en het eiland Bali, waar ze ook onderzoek heeft gedaan voor haar studie. India's bruidsschat en het heilige water van Balinese Hindoes waren hierbij de onderwerpen. Schrijven, culturen en de wereld zijn nog steeds haar passies en nu is ze op zoek naar een inspirerende baan waar ze haar kennis kan toepassen en verbreden. Lees meer van Robin op pindat.com.