Zwembadtheatertour: Trojaanse Wijven

Tijdens de eerste zwembadtheatertour van Nederland vertellen vijf vrouwelijke vluchtelingen en derdegeneratiemigranten hun verhalen over oorlog, onderdrukking, vluchten en een nieuw leven opbouwen in ons land. Hiermee laten ze zien wat het betekent om hier als niet-westerse vrouw te leven.

In hun theatervoorstelling Trojaanse Wijven vertalen de vrouwen de historische strijd tussen de Grieken en Trojanen naar de huidige vluchtelingenproblematiek waar niet-westerse vrouwen in Nederland mee te maken krijgen. Het zwembad staat symbool voor de zee als poort naar een beter leven voor vluchtelingen.

Vlucht- en migratieverhalen

In Trojaanse Wijven herbeleven vijf vrouwen hun vlucht- en migratieverhalen. En hoe deze hebben bijgedragen tot de vrouwen die ze nu zijn. Maya vluchtte enkele jaren geleden met haar familie vanuit Syrië over zee naar Europa. Sabrina’s voorouders komen uit Suriname. Zelf is ze daar nog nooit geweest. “Ik ben geboren in Nederland. Pas sinds een paar jaar durf ik te zeggen dat ik mooi ben”, vertelt ze. “Blond haar en blauwe ogen was lange tijd mijn schoonheidsideaal”.

Eerste zwarte kindje uit het dorp

Khadija, vluchtelinge uit Somalië, kwam in de lokale krant toen haar dochter werd geboren. “Zij was het eerste zwarte kindje uit het dorp. Mijn adres werd zelfs in het artikel genoemd, waardoor ik wildvreemde mensen op kraamvisite kreeg. Het zal misschien goed bedoeld zijn geweest, maar ik was wel gewoon een attractie.” Intussen heeft Khadija zich ontwikkeld tot selfmade stand-upcomedian en speelde ze in comedy clubs door het hele land.

Buurvrouw, vriendin, nicht of zus

Tijdens de voorstelling ontdekken de actrices elkaars levensenergie en gemeenschappelijke vrouwelijke kracht. Geen afstand voelen door het publiek, dat is het doel. De vrouwen hadden hun buurvrouw, vriendin, nicht of zus kunnen zijn.

Trojaanse Wijven is tot stand gekomen door Buddy Film Foundation, opgericht door actrice Dewi Reijs, tevens regisseur van de voorstelling. Het is een startloket voor gevluchte creatieven die met workshops en projecten aan betaald werk worden geholpen.

De voorstelling is te zien in de zwembaden van Rotterdam, Enschede, Den Haag, Amsterdam en Utrecht. 

Voor speeldata, kaarten en meer info, bezoek www.buddyfilmfoundation.com/trojaansewijven.

Afbeelding: campagnemateriaal theatertour Trojaanse Wijven.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?