Expositie: Zwartheid Onder Ogen Komen door The Black Archives

The Black Archives - expositie Zwartheid Onder Ogen Komen

Op zaterdag 2 april opent The Black Archives (TBA) de expositie ‘Zwartheid Onder Ogen Komen: Beeldvorming over Zwarte Mensen en de Strijd Daartegen’ (‘Facing Blackness: Visual Representations of Black People and Their History of Resistance’). In 2021 was het tien jaar geleden dat de ‘Zwarte Piet Is Racisme’-campagne een brede sociale beweging op gang bracht en daarmee de strijd tegen institutioneel en anti-zwart racisme op de maatschappelijke en politieke agenda zette. Echter, is er een lange verzwegen geschiedenis van koloniale beeldvorming over Zwarte mensen én het verzet daartegen in Nederland.

‘Zwartheid Onder Ogen Komen’ (‘Facing Blackness’)

‘Zwartheid Onder Ogen Komen’ (Facing Blackness) is een multimediale tentoonstelling waarin het publiek wordt meegenomen in de onderbelichte geschiedenis van de Nederlandse beeldvorming over Zwarte mensen vanaf de koloniale periode tot aan de hedendaagse samenleving. Aan de hand van uniek archiefmateriaal uit de erfgoedcollectie van The Black Archives, andere instellingen, privécollecties en beeldende kunst wordt getoond hoe koloniale beeldvorming over Zwarte mensen onderdeel werd van het Nederlandse ‘culturele archief’ en onze alledaagse denkbeelden en tradities. Aan de andere kant toont de tentoonstelling hoe er altijd sprake is geweest van verzet tegen verschillende vormen van racisme en hoe Zwarte mensen zelf betekenis hebben gegeven en blijven geven aan hun cultuur en identiteit.

Kunstenaars Gloria Holwerda, Jaasir Linger, Lydienne Albertoe en Sherida Kuffour hebben enkele maanden onderzoek gedaan en op een creatieve wijze gereflecteerd op de thematiek van de expositie. Albertoe heeft bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de visuele representatie van Zwarte mensen in stripboeken en dit vertaald naar een installatie. Haar onderzoek werd ondersteund door Het Zuidelijk Toneel (HZT) dat dit jaar meerdere projecten die de Afrikaanse diaspora en aanverwante thema’s belichten.

Doneer een boek, object of visueel beeld

Vanuit The Black Archives is er een jaar lang ‘oral history’ en archiefonderzoek gedaan in diverse publieke en privécollecties door onderzoekers Isabelle Britto, Alexine Gabriela en Mitchell Esajas. Gedurende de tentoonstelling worden er meer verhalen en objecten verzameld. Het tentoonstellingsconcept is ontwikkeld door Jessica de Abreu, Raul Balai en Mitchell Esajas. De campagne is ontworpen door Serana Angelista.

Bezoekers worden uitgenodigd om (kinder)boeken en objecten die stereotype beelden bevatten te doneren. Ook verhalen en visuele beelden over verzet daartegen zijn welkom. Deze worden toegevoegd aan de expositie en collectie van The Black Archives om het archief, maar ook de expositie levend te houden.

Van 2 april t/m 23 december 2022 is de expositie ‘Zwartheid Onder Ogen Komen: Beeldvorming over Zwarte Mensen en de Strijd Daartegen’ te zien bij The Black Archives op donderdagen, vrijdagen en zaterdagen tussen 11.00u en 17.00u. Op verzoek worden er groepsrondleidingen georganiseerd voor scholen, organisaties en groepen bezoekers.

Trigger warning:

Deze tentoonstelling bevat racistische en gewelddadige beelden en objecten. Dit kan door sommigen als schokkend of traumatiserend worden ervaren.

Wanneer? 2 april t/m 23 december 2022

Waar? The Black Archives / Vereniging Ons Suriname, Zeeburgerdijk 21 (Amsterdam-Oost)

Openingstijden? Donderdagen, vrijdagen en zaterdagen, 11u00 tot 17u00

Entree?

– Ticket expositie: €10,- (Combiticket met expositie Surinamers in Nederland €15,-)

– Student / Tiener (11 – 17 jaar) / Senior (65+): €7,50

– Kind (0-10 jaar): GRATIS

De expositie ‘Surinamers in Nederland: 100 jaar Emancipatie en Strijd’ is op de eerste verdieping van het pand te bezoeken.

Zie voor meer informatie www.theblackarchives.nl/facingblackness.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?