Boek: ‘Chief Ouwe Dibbes’

Boek Chief Ouwe Dibbes

Ruim 10 jaar geleden begon Sander de Kramer aan zijn missie: hij wilde de kindslaven in de diamantmijnen in Sierra Leone, op dat moment de slechtste plek op aarde, redden en een beter leven geven. Sander maakt zijn belofte meer dan waar. Niet alleen de weeskinderen in de diamantmijnen, maar ook talloze andere kansarme Sierra Leoners kregen dankzij de eigenzinnige Rotterdammer een beter leven. Door scholen voor deze kinderen te bouwen en werkgelegenheid te creëren, bevrijdt hij ze van hun onmenselijke werk en bereidt hij ze voor op een goede toekomst. Over de bizarre, spannende en hartverwarmende avonturen die Sander meemaakte tijdens zijn missie verscheen vorig jaar het boek ‘Chief Ouwe Dibbes.’

Impact

De aandacht die het verschijnen van het boek genereerde, heeft Sander nog vele stappen verder geholpen. Het leverde honderden nieuwe donateurs op en bracht mensen in beweging. Hierdoor kon hij met zijn Sunday Foundation maar liefst 15 nieuwe scholen bouwen in Sierra Leone. Met alle projecten die Sander inmiddels heeft opgezet, hielp hij al ruim 250.000 kinderen en volwassenen zonder toekomstperspectief op weg naar een beter bestaan. Deze maand verschijnt de derde druk van dit spraakmakende boek.

Sander: ‘De impact van dit boek is enorm. Ik heb na de verschijning uit zoveel verschillende hoeken reacties gekregen van mensen die ook iets wilden doen. Mensen als Guus Hiddink, Ronald Koeman en Robin van Persie waren bereid om te helpen. Maar er meldde zich bijvoorbeeld ook een man die al jaren dagelijks lege statiegeldflessen uit prullenbakken vist met het idee de opbrengst een keer te schenken aan een goed doel. Toen hij mijn verhaal hoorde wist hij het: ‘dit is het doel waar ik het voor doe.’ Bleek dat hij 40.000 lege flessen had verzameld. Van dat geld kon ik bijna een hele school bouwen. Dit is maar een van de vele hartverwarmende voorbeelden. Ik kan er een boek over schrijven. Wat ik maar wil zeggen is dat de wereld is echt niet zo rot als mensen denken.

Een man met een missie

Boek Chief Ouwe Dibbes

Het boek Chief Ouwe Dibbes, geschreven door Jochem Davidse, vertelt het verhaal van een man met een missie en alles wat daarbij komt kijken. Zo maakte Sander zijn debuut als internationaal geldsmokkelaar, is hij assistent van de bondscoach van het nationaal elftal van Sierra Leone, wordt hij ceremonieel gekroond tot Chief Ouwe Dibbes en krijgt hij drie echtgenotes tegelijk aangeboden.

Maar belangrijker, hij helpt samen met zijn verzamelde hulptroepen honderdduizenden kinderen zonder toekomstperspectief aan een beter bestaan. Compleet belangeloos. Het is een even geestig als aangrijpend boek dat laat zien hoeveel moois er kan voortkomen uit grenzeloze bevlogenheid, eindeloos optimisme en Rotterdamse creativiteit.

Chief Ouwe Dibbes valt onder meer te bestellen op Bol.com.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?