Save the Children: Geen adopties van alleenstaande kinderen uit Oekraïne

De oorlog in Oekraïne is vooral voor kinderen die toch al kwetsbaar zijn vanwege een beperking of omdat ze in een instelling wonen, een ramp. Maar ook op de vlucht zijn kinderen kwetsbaar, omdat ze in de chaos soms hun ouder of verzorger kwijtraken.

Pim Kraan, directeur Save the Children: “In de centra voor eerste ontvangst van vluchtelingen aan de grens met Roemenië heeft onze staf diverse kinderen gezien die alleen reisden. Het is belangrijk dat zij zo snel mogelijk herenigd worden met familie. Soms zijn kinderen namelijk tijdelijk hun familie even kwijt.”

Save the Children zet fors in op het herenigen van kinderen met hun familie. Dat doet de organisatie zowel in Oekraïne als in de grenslanden. Er zijn in Oekraïne naar schatting 100.000 kinderen, dat is 1,3 procent van alle kinderen, die zonder ouders in instellingen wonen. Daarmee heeft Oekraïne een van de hoogste percentages van kinderen in institutionele zorg in Europa. Sinds het begin van de oorlog zijn 1,8 miljoen kinderen gevlucht en zijn 2,5 miljoen kinderen ontheemd in eigen land.

Kwetsbaar

Save the Children maakt zich grote zorgen over deze kinderen. Met de escalatie van het geweld wordt toegang tot medische zorg, voedsel, een warm onderdak en toegang tot onderwijs steeds moeilijker. Zoals in elke crisis lopen kinderen zonder verzorgers of voogden een verhoogd risico op misbruik, uitbuiting, mensenhandel en verwaarlozing.

Irina Saghoyan is directeur van Save the Children in Oost-Europa: “Veel kinderen die in weeshuizen of instellingen wonen, hebben nog levende familieleden die voor hen kunnen en willen zorgen. De veiligheid, zorg en toegang tot basisbehoeften van deze groep kinderen moet prioriteit krijgen. Zij mogen niet vergeten worden.”

Oproep: stop adopties en pleegzorg

Kraan: “Zorg ervoor dat kinderen niet in handen vallen van mensenhandelaren of slachtoffer worden van kindermisbruik. Wij roepen daarom regeringen in de gastlanden op om pleegzorg en adoptie nu niet toe te staan. Wat kinderen nu nodig hebben, is goede zorg in een veilige omgeving.”

Hulpverlening in (grens)landen

In Oekraïne werkt Save the Children met eigen staf en 20 Oekraïense partnerorganisaties aan noodhulp voor ontheemde kinderen en families. Dat houdt in dat er medicijnen en EHBO-spullen, hygiëne-kits met bijvoorbeeld maandverband en tampons worden verstrekt. Daarnaast kunnen mensen in aanmerking komen voor financiële ondersteuning, zodat ze huurruimte kunnen betalen, voedsel of andere noodzakelijke dingen kunnen kopen. Ook psychosociale zorg is onderdeel van het noodhulpprogramma.

In Polen werkt Save the Children in nauwe samenwerking met de Poolse autoriteiten en maatschappelijke organisaties aan kinderbescherming voor Oekraïense kinderen. Naast een programma voor hereniging van alleenreizende kinderen met hun familie, biedt Save the Children ook psychosociale ondersteuning en zorgen ze voor toegang tot juridische diensten.

In Roemenië is Save the Children aanwezig bij tien grensposten en opvangcentra. Medewerkers en vrijwilligers van Save the Children delen voedsel, water en hygiënepakketten uit en er zijn kindvriendelijke centra waar kinderen op adem kunnen komen. In Duitsland, Spanje, Italië, Zweden, Noorwegen en Nederland is Save the Children aanwezig in een aantal opvangcentra.

Voor meer informatie, bezoek www.savethechildren.nl.

Afbeeling: Save the Children.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?