Waarden van de voorouders van Nelson Mandela leven voort in wijn

Het verhaal van House of Mandela gaat over de voorouders en afkomst van moeder Makaziwe Mandela en dochter Tukwini Mandela. De Thembu, de koninklijke clan waar deze dames van afstammen, hadden waarden als liefde en vergeving hoog in het vaandel staan. Deze waarden hebben de vader van Makaziwe en opa van Tukwini enorm geïnspireerd en hij heeft ze altijd met zich meegedragen als hij zich boog over vraagstukken omtrent compassie en vergeving. Maar deze waarden leven ook voort in de dochter en kleindochter van Nelson Mandela. In hun wijn welteverstaan.

‘Deze wijnen drink je niet alleen, maar met je naasten,’ legt Makaziwe Mandela uit. ‘De waarden van de Thembu hebben we in de wijn willen representeren, zodat deze in de huiskamers vertegenwoordigd worden en de maatschappij beter wordt.’ En dat proef je. Alle vier de wijnen die House of Mandela in Nederland lanceert, zijn toegankelijk voor velen.

De Nederlandse lijn
Packshot House of Mandela Sauvignon Blanc NV copyDe Sauvignon Blanc is een droge witte wijn met een karakter van tropisch fruit en meloen. De wijn is zo zacht en licht, dat hij makkelijk weg drinkt. Het is lente en dat proef je.

Packshot House of Mandela ChardonnayDe Chardonnay is een wat krachtiger droge witte wijn. Deze wijn is zwaarder en kruidiger dan de Sauvignon. Toch zullen appels je smaakpapillen strelen.

Packshot House of Mandela MerlotDe Merlot – speciaal gecreëerd voor de Nederlandse markt – is een lichte rode wijn. De wijn is zacht, voor velen toegankelijk en rond. Een vleugje vanille en mint doen naast donkere bessen hun intrede.

Packshot House of Mandela PinotageDe Pinotage is een krachtige, droppige rode wijn, maar niet te zwaar. Deze wijn is kruidig en fruitig en rijpe bessen zullen je verwelkomen.

Fair trade en duurzaam
De wijn past heel goed in het concept ‘fair trade’ volgens Peter d’Angremond, directeur van Stichting Max Havelaar. ‘Met hun doe-mentaliteit creëren ze betere leefomstandigheden voor de boeren en door hun acties helpen ze aan het bouwen van sterkere gemeenschappen.’ Maar Peter d’ Angremond benadrukt niet alleen het fair trade karakter van House of Mandela. ‘Ze houden ook rekening met biodiversiteit en duurzame productie.’ De dames willen de inheemse planten op de West-Kaap graag helpen behouden en wijnproducerende werknemers in Zuid-Afrika versterken. De dames: ‘We hebben de boeren geselecteerd en uitgezocht op hoe ze zorg dragen voor hun medewerkers en diens leefomstandigheden.’

“De waarden van de Thembu hebben we in de wijn willen representeren, zodat deze in de huiskamers vertegenwoordigd worden en de maatschappij beter wordt.”

Vrouwelijk
Naast al deze goede zorg, valt het label van de wijnen op. “Vrouwelijke wijn” noemen moeder en dochter hun wijn, want er bevinden zich maar weinig vrouwen in de wijnindustrie in Zuid-Afrika. ‘We hebben oog voor detail, experimenteren, luisteren naar verschillende perspectieven en innoveren,’ zegt Makaziwe. Naast deze vrouwelijke eigenschappen die ze aan hun wijn toevoegen, vult Tukwini lachend aan: ‘Vrouwen kopen hun wijn op het uiterlijk; het label. Maar ook vonden we het erg belangrijk om wat sprankelends aan het label toe te voegen,’ aldus Tukwini. ‘De stippen op de kleurige labels vertegenwoordigen de witte stippen we we als Thembu op ons gezicht hebben tijdens onze vele tradities.’

DSC_0173Deze verantwoorde wijn met een indrukwekkend verhaal doet ondergetekende naar de supermarkt snellen om haar favoriet Sauvignon aan te schaffen. De wijnen van House of Mandela liggen in de schappen van Boni, Coop, Deen, Hoogvliet, Jan Linders, Nettorama, Poiesz, Vomar en PLUS voor € 5,49.

Favoriet van Makaziwe: Sauvignon Blanc
Favoriet van Tuwkini: eigenlijk champagne, maar ze was aangenaam verrast door hun eigen Pinotage. Ze vond aanvankelijk rode wijnen helemaal niets, maar de Pinotage behoort nu tot haar favoriete rode wijn.
Favoriete wijn van Nelson Mandela: zoete wijn. We wachten met smart tot ze de favoriet van hun vader zullen produceren.

Uitgelichte afbeelding verkregen n.a.v. persconferentie © House of Mandela Wines

Anne-Jitske van Daalen
Als klein meisje groeide Anne-Jitske op in een piepklein dorpje, maar was vastberaden dat er meer in de wereld speelde dan alleen de dagelijkse beslommeringen in het plaatsje. Een grondbeginsel van haar overtuigingen was geschapen. Afgestuurd als Algemeen Sociaal Wetenschapper op multiculturalisme, houdt ze zich vandaag de dag bezig met het verbinden van mensen via culturele waardering en bewustwording van een mondiaal gevoel van verbondenheid middels Wereld van Culturen.