Ubuntu! Een roman over de koloniale geschiedenis en ontwikkelingssamenwerking

Al decennialang helpt het Westen Afrika met geld, noodhulp, goederen, leningen en goedbedoelde adviezen. Maar helpen we Afrika echt hiermee? Om die vraag te beantwoorden, schrijft de hoofdpersonage uit de nieuwe roman ?Ubuntu? van Margreet H. Pot over haar eigen belevenissen in Af...

Al decennialang helpt het Westen Afrika met geld, noodhulp, goederen, leningen en goedbedoelde adviezen. Maar helpen we Afrika echt hiermee? Om die vraag te beantwoorden, schrijft het hoofdpersonage in ‘Ubuntu’ van Margreet H. Pot over haar eigen belevenissen in Afrika. Een persoonlijke vertelling over het werken als westerling in Afrika, onze koloniale geschiedenis en het systeem waarin Afrika en het Westen elkaar al zo lang gevangen houden.

Helena van der Heuvel heeft met eigen ogen gezien hoe Afrika afhankelijk is geworden van een groots opgezette hulpindustrie uit het Westen. Haar ervaringen in Afrika, in haar werk, een dwalende liefdesaffaire en de gebeurtenissen in de wereld komen in haar boek bij elkaar. Van der Heuvel weet een boek af te leveren met een andere kijk op ontwikkelingssamenwerking en persoonlijke groei.

Over de auteur

Margreet H. Pot (1962) is organisatieadviseur en auteur. Schrijven doet ze haar hele leven al. Als dertienjarige schreef ze een roman op een oude typemachine en op haar twintigste had ze een bundel gedichten bij elkaar gedroomd die ze enthousiast deelde met andere dromers om haar heen. Later schreef ze columns voor clubbladen, nieuwsbrieven en websites en eind jaren negentig schreef ze als eigenaar van een Bureau in Public Relations wervende teksten. In 2011 publiceerde ze na een verblijf in Zuid-Afrika een artikel voor ‘One World’, een onafhankelijk journalistieke site over mondiale verbondenheid en duurzaamheid. In 2012 publiceerde ze haar eerste roman Perfect getal.

‘Ubuntu’ I 243 pagina’s I ISBN: 9789464185287) I Brave New Books I €20,75

Het boek is onder meer te koop via www.bravenewbooks.nl.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?