George Orwell – Tegen totalitarisme. Essays over politiek en literatuur

Tegen totalitarisme. Essays over politiek en literatuur is een selectie van de beste teksten die George Orwell schreef in de jaren veertig als journalist, criticus en politiek commentator – de meeste nu voor het eerst in het Nederlands vertaald.

Waarin schuilen de verlokkingen van nationalisme en fascisme? Hoe en wanneer worden taal en kunst gebruikt voor politieke doeleinden? Waarom vallen mensen voor een dictator met geweldsfantasieën? Heeft literatuur daar iets tegenin te brengen? In Tegen totalitarisme lees je de antwoorden van Orwell op deze en andere prangende vragen.

Ideologieën en politieke trucs

Orwell toont haarscherp hoe het nazisme en communisme werkten. Ook bespreekt hij de literaire helden die hem inspireerden bij het schrijven van Animal Farm en 1984. En klassieke essays als ‘Notities over nationalisme’ en ‘Wat is fascisme?’ zijn waarschuwingen voor duistere politiek.

Naast essays bevat de bundel ook radiotoespraken, columns, boekbesprekingen en zelfs een denkbeeldig interview. Steeds scherp en met gevoel voor humor geschreven. Ze geven een prachtig tijdsbeeld van de jaren veertig. Bovendien zijn veel van zijn waarschuwingen nog steeds actueel. Orwell toont hoe ideologieën en politieke trucs werken, en vooral hoe taal daarbij wordt gebruikt en misbruikt.  

George Orwell

George Orwell was het pseudoniem van journalist, romancier en intellectueel Eric Arthur Blair (1903-1950). Orwell is een van de bekendste Engelstalige auteurs aller tijden. Met Animal Farm en 1984 werd hij wereldberoemd. Ook zijn kritische stukken over onoprechte denkers, gevaarlijke politici en misleidend taalgebruik zijn vermaard. De vertaling van de essays is van de hand van Thomas Heij, filosoof, redacteur en vertaler.

George Orwell – Tegen totalitarisme. Essays over politiek en literatuur | vertaald en ingeleid door Thomas Heij | ISVW Uitgevers | ISBN 978-90-831215-0-5 | hardcover, 196 pagina’s | verkoopprijs € 24,95 I verschijnt 25 mei

Voor het boek, bezoek isvw.nl/uitgeverij/george-orwell.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?