Hoe verschilt de arbeidscultuur van Denemarken met die van Nederland?

Nederlanders werken, haasten, rennen en vliegen, maar is dit allemaal wel nodig? De hoeveelheid mensen die thuis zit met een burn-out is nog nooit zo hoog geweest. We werken in Nederland vaak van 9-18, hebben een paar uurtjes thuis en gaan naar bed, omdat we de volgende dag weer op moeten in alle vroegte. Kan dat anders? Misschien zijn we wel meer productief als we minder werken… Denemarken laat zien dat het anders kan! 

Kortere Arbeidsdagen

In Denemarken ligt er veel meer focus op het scheiden van werk- en privétijd. De meeste Denen werken van 8-16 of 9-16 uur en hebben daarna vrij. In deze vrije tijd zijn ze ook echt vrij. Geen zakelijke telefoontjes meer of vragen van je collega’s. Rust…

Veel Denen nemen in deze extra uren de tijd om lekker te sporten, uit eten te gaan met familie of wat leuks te doen met vrienden. Elke dag is weer een dag waarbij werk en privé gebalanceerd zijn en waarbij je veel tijd hebt voor de leuke dingen.

Productiviteit

Nu zou je denken, minder uren werk betekent minder werk klaar krijgen. Maar dat is een fabeltje. De Denen zijn in de uren die ze op het werk zijn veel productiever. Ze hoeven zich minder lang te focussen en kunnen daarom in de uren dat ze aanwezig zijn alle aandacht geven aan het werk. Omdat ze ook veel vrije tijd hebben, zijn de Denen over het algemeen minder gestresst en daardoor ook productiever op het werk.

Vaste Contracten

In Denemarken werkt men met veelal vaste contracten. Flex- of tijdelijke contracten zal je weinig zien. Dit is mogelijk omdat het in Denemarken makkelijker is voor een werkgever om je te ontslaan als je in vaste dienst bent. Daarentegen wordt er gewerkt met een flexicurity systeem dat je snel weer aan een nieuwe baan helpt, mocht je werkloos raken. Je komt dan in een systeem waarbij je intensief begeleid wordt naar een andere baan binnen je sector, middels netwerken en solliciteren. Of er wordt gratis omscholing aangeboden, waarmee je snel weer binnen een andere sector aan de gang kan.

In deze tussenliggende periode krijg je een uitkering gebaseerd op je eerdere salaris. Hiermee kun je rondkomen, terwijl je ondersteunt wordt naar iets nieuws.

Hierdoor hoef je je ook niet zo druk te maken om je baan te verliezen en kan je focussen op alles waar je goed in bent!

Ook is er kritiek op het systeem en is het vrij duur om te onderhouden, al is er nog altijd een groot deel van de bevolking die er volledig achter staat.

Mijn eigen ervaring

Ik ben 3 jaar geleden geëmigreerd naar Denemarken en heb de arbeidscultuur in beide landen mogen ervaren. Waar ik in Nederland soms echt moeite had om alles bij te benen, stress had en er veel druk op me lag, ervaar ik dit in Denemarken heel anders. Er ligt nog steeds druk op het werk, projecten die af moeten en bepaalde deadlines die gehaald moeten worden. Maar ik ervaar het nu meer als gezonde druk, in plaats van die almaar constante druk. Als de werkuren voorbij zijn, ben ik ook echt vrij en kan ik in alle rust doen waar ik zin in heb. Die extra tijd is goud waard.

Mijn eigen productiviteit is vele malen hoger op het werk en ik ga ook met veel meer plezier naar het werk, elke dag. Dit is een groot goed en daarom ook dat ik besloten heb dit artikel te schrijven om beide kanten te belichten. Ik ben van mening dat Nederland nog best veel kan leren van het Deense arbeidssysteem.

Zeg nu zelf? Zit je liever twee uur onproductief op Facebook te scrollen of heb je liever twee uur eerder vrij en een volle focus op je werk, in de uren dat het er echt toe doet? Nou ik weet het wel!

Geschreven door: Jelmer Jetten, Gek van gezond leven en werkzaam bij Trendhim.

Bronnen:
Stijging burnouts: https://www.volkskrant.nl/wetenschap/aantal-burn-outs-zeer-sterk-gestegen-en-dat-komt-deels-door-al-die-tijdelijke-contracten~a4537868/
Flexicurity Model: nos.nl/nieuwsuur/artikel/2157517-het-deense-model-snel-ontslagen-maar-ook-zo-weer-aan-het-werk.html
Extra bron om eigen ervaring aan te sterken betreft de lengte arbeidsdagen en de productiviteit: www.lindanieuws.nl/nieuws/in-denemarken-weten-ze-zo-maak-je-nooit-overuren/

Foto door Mikael Blomkvist: www.pexels.com/photo/people-sitting-at-the-table-6476785

Jelmer Jetten
Jelmer Jetten is gek van gezond leven, werkzaam bij Trendhim en woont in Denemarken.