Fairtrade op ooghoogte: de grondlegging van Wereld van Culturen

Voor mij lagen kleurrijke pennen, houten speelgoed, muziekinstrumentjes en portemonneetjes met interessante patronen. Zoals zo vaak in winkels gebeurt, gebeurde het mij ook toen ik een klein meisje was. Ik werd in beslag genomen door wat er op mijn ooghoogte was uitgestald. Ik werd nieuwsgierig naar de mensen achter de mooie spulletjes. De grondlegging van Wereld van Culturen. 

Mijn moeder had mij weer meegenomen naar haar vrijwilligerswerk. Voor een organisatie die Fairtrade artikelen verkocht, stond ze regelmatig op een braderie. En ik ging regelmatig mee. Ik hield van het sfeertje die de marktkraam uitstraalde. Ook al wist ik nog niet wat voor impact het had, ik werd verliefd op ‘Fairtrade’. En daarmee werd ook mijn awareness voor mensen uit een andere cultuur aangewakkerd.

Fascinatie

Het hield me bezig wie al die pennen, sjaals en tassen hadden gemaakt. Ik woonde in een klein Nederlands dorpje met één kerk, aan het plein waar wij ook woonden. Het was ‘big news’ toen er ineens een Marokkaans gezin in het dorp kwam wonen. Het dorp was zo homogeen als maar kon, met veel boerenfamilies. Wij pasten er eigenlijk niet zo goed tussen en ik vroeg me dan ook dermate af, hoe klein ik ook was, wat er nog meer in de wereld speelde. Want die producten op de braderiekraam, die kwamen van ver. Het kon niet zo zijn, dat het dorpse leven dat ik kende, de enige manier van leven was.

De H’mong

In mijn twintiger jaren liet ik mijn vaste baan voor wat het was en besloot ‘de mensen achter de producten’ te bezoeken. Ik vertrok voor twee maanden naar Vietnam. Hier kwam ik onder meer in contact met een groep vrouwen van de H’mong met hun kleurrijke merchandise, echte armoede en daarmee reflectie op andere levenswijzen. Mijn liefde voor culturen zwengelde aan en mijn honger om te strijden voor een samenleving waarin iedereen elkaars gelijke is, eveneens. 

Multiculturalisme en mondiale awareness

Geïnspireerd door mijn eerste grote reis, ben ik als Algemeen Sociaal Wetenschapper gespecialiseerd in multiculturalisme in Westerse samenlevingen. Om feeling te houden met het vak, heb ik na mijn studie mijn kennis en gevoel voor rechtvaardigheid verweven tot een platform dat na vele jaren nog steeds een kijkje in de wereld van culturen geeft. Want er vindt niet alleen maar een ‘clash tussen culturen’ plaats. Integendeel. Mondiale awareness is wat ik met Wereld van Culturen teweeg wil brengen en daarmee ook het verbinden van mensen uit verschillende culturen. Juist in deze tijd van polarisatie waarin vele bevolkingsgroepen marginaal neergezet worden.

Afbeelding: Anne-Jitske

Anne-Jitske van Daalen
Als klein meisje groeide Anne-Jitske op in een piepklein dorpje, maar was vastberaden dat er meer in de wereld speelde dan alleen de dagelijkse beslommeringen in het plaatsje. Een grondbeginsel van haar overtuigingen was geschapen. Afgestuurd als Algemeen Sociaal Wetenschapper op multiculturalisme, houdt ze zich vandaag de dag bezig met het verbinden van mensen via culturele waardering en bewustwording van een mondiaal gevoel van verbondenheid middels Wereld van Culturen.