De predikant en de Boeddha verschijnt 29 november

Joost Halbertsma’s Het buddhisme en zijn stichter uit 1843 was de eerste publicatie over Boeddha en het boeddhisme in Nederland. De heruitgave gaat gepaard met commentaren van drie wetenschappers, Alpita de Jong, Barend ter Haar en Tjalling Halbertsma.

Joost Halbertsma, doopsgezind predikant, taalgeleerde en letterkundige, publiceerde in 1843 de eerste Nederlandstalige tekst over het boeddhisme. Het buddhisme en zijn stichter leverde hem zowel lof als kritiek op, en veroorzaakte een kleine revolutie in letterenland. Hij vergeleek en verbond verschillende werelden en symbolen met elkaar: het boeddhisme met het christendom, de oosterse lotus met de Friese plomp.

Van de uitgave verschenen slechts vijftig genummerde exemplaren, waarvan de meeste in universiteitscollecties en bibliotheken in binnen- en buitenland worden bewaard.

Heruitgave

Om na 175 jaar de eerste Nederlandstalige publicatie over Boeddha en het boeddhisme voor een breder publiek toegankelijk te maken, is Halbertsma’s verhandeling opnieuw uitgegeven, voorzien van beschouwingen over de schrijver en het onderzoek naar het boeddhisme tot 1843. Voor deze uitgave is gebruik gemaakt van het exemplaar dat Joost Halbertsma opstuurde aan de Duitse taalgeleerde Jacob Grimm. De aantekeningen die Grimm in dat exemplaar maakte, zijn nog in terug te lezen. Daarnaast bevat deze heruitgave illustraties van vakgenoten waarmee Halbertsma correspondeerde, waaronder Hodgson en Von Siebold.

Over de auteurs

Alpita de Jong is schrijfster en promoveerde op een onderzoek naar Joost Halbertsma als taalgeleerde en schreef zijn biografie. Barend ter Haar is hoogleraar sinologie aan de Universiteit van Hamburg en schreef verschillende boeken over religie en China. Tjalling H.F. Halbertsma is bijzonder hoogleraar voor Oost-Azië en Mongolië aan de Rijksuniversiteit Groningen en een nazaat van Joost Halbertsma’s broer Tjalling.

Boekgegevens

‘De predikant en de Boeddha. Beschouwingen bij de heruitgave van Joost Halbertsma’s Het buddhisme en zijn stichter uit 1843′ – Tjalling Halbertsma, Alpita de Jong, Barend ter Haar | uitgave van Noordboek | ISBN 9789056154868 | 208 pagina’s | verkoopprijs € 17,50

Lezen? Bestel het boek vanaf 29 november op www.bornmeer.nl.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?