Aspecten van het nieuwe rechts-radicalisme door Theodor W. Adorno

IAspecten van het nieuwe rechts-radicalisme waarschuwt filosoof en socioloog Theodor W. Adorno voor de opkomst van nieuwe radicaal-rechtse partijen, in een speech uitgesproken in 1967. Vijftig jaar na dato klinkt zijn tekst nog verbazend actueel. De Nederlandse vertaling verschijnt 28 november bij Octavo. 

Op 6 april 1967 hield Theodor W. Adorno een voordracht aan de universiteit van Wenen. Naar aanleiding van het succes van de NPD, die in 1964 was opgericht, analyseerde hij doelen, middelen en tactieken van het nieuwe rechts-radicalisme. Hij vergeleek die stroming met het nazi-fascisme en probeerde te achterhalen waarom rechts-radicale bewegingen zoveel weerklank vonden, slechts twintig jaar na de oorlog.

De lezing verscheen deze zomer in Duitsland als zelfstandige uitgave en veroorzaakte een schok: hoe kon de tekst ruim vijftig jaar na dato nog zo actueel klinken? Ook voor de Nederlandse lezer getuigt Adorno’s analyse van een verbijsterende actualiteit en kunnen parallellen worden getrokken tussen de jaren 1940, 1960 en de huidige opkomst van rechts-radicale bewegingen en partijen. 

Boekpresentatie 3 december in Rode Hoed

Aspecten van het nieuwe rechts-radicalisme wordt gepresenteerd tijdens de eerste avond van de serie Bucketlist Filosofie in de Rode Hoed, Amsterdam over de actualiteit van Adorno, op dinsdag 3 december vanaf 20.00 uur. Met medewerking van filosoof Thijs Lijster en Denker des Vaderlands Daan Roovers. 

Over de auteur

Theodor W. Adorno (1903-1969) studeerde in Frankfurt filosofie, sociologie en psychologie. Samen met Max Horkheimer behoort hij tot de belangrijkste vertegenwoordigers van de Frankfurter Schule. Bij Octavo verschenen eerder van Adorno: Prisma’s en Zonder richtlijn.

Theodor W. Adorno – Aspecten van het nieuwe rechts-radicalisme | Oorspr. titel: Aspekte des neuen Rechtsradikalismus, vertaling Mark Wildschut | Octavo publicaties | ISBN 978-94-90334-27-7 | paperback, 80 pagina’s | verkoopprijs € 10,00.

Voor meer informatie en bestellen, zie octavopublicaties.nl/boeken/aspecten-van-het-nieuwe-rechts-radicalisme.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?