Extra noodhulp voor Venezolaanse vluchtelingen in hoofdstad Colombia

Stichting Vluchteling stelt per direct € 300.000 beschikbaar voor medische en financiële noodhulp voor Venezolaanse vluchtelingen in de hoofdstad van Colombia, Bogota.

De afgelopen drie maanden zijn daar 35.000 nieuwe vluchtelingen aangekomen, die dringend bescherming en medische hulp nodig hebben. Vooral meisjes en vrouwen worden met de hulp van Stichting Vluchteling bereikt. Daarbovenop ontvangen de meest kwetsbare gezinnen financiële steun door middel van maandelijkse toelagen, waarmee zij zelf eten, huisvesting, of andere noodhulpgoederen kunnen bekostigen.

Noodhulp

Er verblijven nu al ruim 360.000 vluchtelingen uit Venezuela in de hoofdstad van Colombia, waar 7 miljoen mensen wonen. De noodhulp van Stichting Vluchteling bestaat met name uit zwangerschapszorg, voorkomen en behandelen van hiv en andere geslachtsziektes, maar ‘we gaan er ook meisjes en vrouwen mee helpen die op de vlucht met seksueel geweld te maken hebben gehad’, zegt Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, die afgelopen week vluchtelingen in Colombia bezocht, ‘en hen medisch en psychisch ondersteunen’, voegt ze eraan toe vanuit Bogota.

Grootste vluchtelingencrisis Latijns-Amerika

Vorige week werd bekend dat er volgend jaar naar verwachting in totaal 6,5 miljoen mensen uit Venezuela gevlucht zullen zijn, en daarmee is het de grootste vluchtelingencrisis in de geschiedenis van Latijns-Amerika. ‘We zien steeds meer beperkingen voor vluchtelingen uit Venezuela’, aldus Stichting Vluchteling, ‘en in Colombia, Ecuador en Peru, waar de meeste vluchtelingen worden opgevangen, steekt steeds vaker xenofobie de kop op.’

Voor meer informatie over Stichting Vluchteling in Venezuela, zie
www.vluchteling.nl/waar-we-werken/latijns-amerika/venezuela
.

Beeld: Pixabay.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?