Het monster van Loch Ness

In opdracht van mijn studie Visuele Antropologie heb ik samen met een klasgenoot een korte documentaire gemaakt over het monster van Loch Ness. We kregen volledige creatieve vrijheid en twee weken de tijd om ons materiaal te schieten. Met een enorme drang om meer van het Verenigd Koninkrijk te verkennen, leken de Schotse hooglanden met hun mythen, sagen en legenden ons de uitgelezen locatie om heen te reizen. Zo kwamen we uit bij Loch Ness, een meer dat een monster zou huizen dat de gemoederen nog altijd doet opwaaien.

In onze zoektocht naar Nessie zijn we niet zozeer geïnteresseerd in het wel of niet bestaan van het beest, maar voornamelijk in de impact die (de mythe van) het monster heeft op het leven van de omwoners van het meer. We hebben het enorme geluk in contact te komen met de juiste mensen. Een Schots gezin biedt ons onderdak, vertelt ons wat zij denken van de verschillende theorieën rond het monster, en verwijzen ons door naar intrigerende personen die er iets mee te maken hebben.

Wetenschappelijke verklaring

De leider van het Loch Ness Exhibition Center is zo’n persoon. Zijn missie is het op een wetenschappelijke manier verklaren van de fenomenen die verschillende ooggetuigen hebben beschreven. Dit doet hij vanuit verschillende dimensies. Zo heeft hij zoölogisch onderzoek gedaan naar de fauna van het meer en geprobeerd te ontdekken wat voor groot beest er in het meer zou kunnen leven. Daarnaast heeft zijn onderzoek een humane inslag, en bestudeert hij hoe de overlevering van mythen over het bestaan van bepaalde zeewezens invloed heeft gehad op wat mensen zien of denken te zien. Hij benadrukt dat hij er op uit is  het mysterie te ontrafelen op een transparante en wetenschappelijke manier, en niet op zoek is naar een monster.

Nessie hunter

Dit bracht ons bij een echte Nessie hunter. Deze man heeft zijn leven gewijd aan het zoeken naar Nessie sinds hij op zeven jarige leeftijd hoorde van een expeditie in het meer. Na jaren rond het meer gereden te hebben, is hij nu al enige tijd gestationeerd op een strandje aan het water. Vanaf hier tuurt hij regelmatig door zijn verrekijker, gaat er af en toe met zijn boot op uit en verkoopt zelfgemaakte kleimodellen van Nessie.

Toerisme

Twee bootmaatschappijen spelen ook handig in op het mysterie. Beide maatschappijen laten ons filmen tijdens hun bootritten, wat naast prachtige natuurbeelden ook een interessante inkijk geeft in de perspectieven van de twee mannen die op zo’n boot werken. We krijgen uitleg over sonarbeelden die zij gebruiken om het meer in beeld te brengen en een eventueel monster mee te lokaliseren. Ook worden we overladen met grappen over de Schotse affiniteit met whisky en hoe dat er voor zou kunnen zorgen dat men monsters gaat zien.

Onze film

Het valt ons op hoe uiteenlopend de ideeën en verklaringen rond de mythe en het beest zelf zijn. Aan ons is de uitdaging om de verschillende personen op een eerbiedige manier te presenteren. Het uiteindelijke resultaat zenden we in naar verschillende filmfestivals, dus die kunnen we helaas (nog) niet publiceren. Een voorproefje is echter wel te zien in op Vimeo.

Afbeelding: door Ad Meskens op Wikimedia met Creative Commons licentie Attribution-ShareAlike 3.0 Unported.

Inge van Rijswijk
Inge heeft van nature een interesse in de culturele mens. Voor haar bachelor Culturele Antropologie & Ontwikkelingssociologie studeerde ze een half jaar in Mexico en deed onderzoek in Ghana. De master Visual Anthropology heeft ze afgerond aan de universiteit van Manchester. Werken van haar hand zijn te vinden op www.ingevanrijswijk.com.