Jaag niet op wilde dieren, maar op plastic! Go Ocean Sole

Ocean Sole

Jaarlijks worden er duizenden dieren in Zuid-Afrika gedood door jachttoeristen. De Amerikaanse tandarts die Cecil de leeuw doodschoot en de Duitser die een van de grootste olifanten van Zimbabwe doodde zijn maar enkele voorbeelden. Daar heeft social enterprise Ocean Sole een oplossing voor bedacht: jaag niet op wilde dieren, maar op plastic! Deze maand presenteerden zij een nieuwe collectie ‘diervriendelijke jachttrofeeën’ met een glansrijke hoofdrol voor de buffel, leeuw, olifant, neushoorn en het nijlpaard en rendier.

Teenslippers uit Kenia

De kleurrijke kunstwerken van Ocean Sole zijn niet alleen maar mooi. Achter de vrolijke dieren zit ook een goed verhaal. Gerecyclede teenslippers uit Kenia liggen namelijk ten grondslag aan de kunst van Ocean Sole. Teenslippers zijn het meest gedragen schoeisel ter wereld en worden vooral veel in ontwikkelingslanden gedragen. Deze landen hebben veelal geen goed afvalverwerkingssysteem, waardoor de slippers doorgaans in de natuur en uiteindelijk in de oceanen terechtkomen. Ocean Sole geeft de teenslippers een tweede leven. De aangespoelde teenslippers worden verzameld en schoongemaakt door medewerkers van Ocean Sole; het creatieve team van ambachtslieden maakt hier vervolgens de mooiste beelden van.

Ocean Sole

Trade not aid-concept

Dankzij Nicholas Ninaber van Eijben, mede-eigenaar van distributeur Nic&Mic, komen de beelden naar Nederland: ‘Waarom zou je een wild dier aan de muur hangen als er zo veel plastic is waar iets moois van gemaakt kan worden? Ik geloof sterk in het trade not aid-concept. Op kleine schaal pakken we grote problemen aan. Het is mooi om zo een steentje bij te dragen aan een eerlijke, schonere wereld.’

De inmiddels meer dan zeventig Keniaanse ambachtslieden ontvangen een eerlijk inkomen voor hun kunst. Ruim zevenhonderd Kenianen leven van de werkzaamheden van Ocean Sole. Jaarlijks worden er zo’n 500.000 teenslippers gerecycled. Daarnaast zet het project educatieve projecten op om de lokale bevolking te informeren over het belang van recycling.

Diervriendelijke jachttrofeeën

De diervriendelijke jachttrofeeën van Ocean Sole zijn onderdeel van een bonte collectie handgemaakte kunstwerken. Olifanten, giraffen, leeuwen, neushoorns en nog veel meer dieren van de Afrikaanse savanne bloeien dankzij de Keniaanse teenslippers op. De beelden komen in verschillende maten en prijsklassen ‒ van kleine beelden tot indrukwekkende, levensgrote tailormade creaties op aanvraag.

Ook zo’n jachttrofee? Wij hebben al een kijkje genomen en ons winkelmandje bijna gevuld. Bezoek www.nicmic.nl voor meer info.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?