De meiden van Riaad – Rajaa Alsanea

Boekrecensie

Vier jonge vrouwen en beste vriendinnen met een leven vol liefde, tegenslagen, verdriet en ambities. Ze gaan trouwen, raken zwanger en starten carrières. Het klinkt als het leven van iedere andere jonge vriendinnen groep. Echter, dit boek van Rajaa Alsanea speelt zich af in de streng conservatieve samenleving van Saoedi-Arabië waarin liefde en vrijheid voor vrouwen niet vanzelfsprekend is.

Een tipje van de sluier

Dit boek geeft een bijzondere inkijk in het leven van vier Islamitische jonge vrouwen uit de rijke klasse van de machtige oliestaat Saoedi-Arabië. Een antropologische roman die je meeneemt in de levens van deze vrouwen en je laat zien dat we, waar ook ter wereld, allemaal mensen zijn met gevoel, liefde, passie en dromen. Rajaa Alsanea tilt een puntje van de sluier op en laat je het leven van vrouwen in het zeer gesloten Saoedische koninkrijk meebeleven. Je voelt dit boek diep in je hart.

Controversiële e-mails

De meiden van Riaad bestaat uit 50 e-mails die door een anonieme Saoedische vrouw verspreid worden via het internet. Iedere vrijdag voor het gebed verschijnt er een e-mail waarin men het leven van Qamra, Sadiem, Lamies en Michelle volgt.

Perspectief

Ze krijgt uiteraard ook reacties op de e-mails, zowel negatief als positief vanuit de Saoedische samenleving. Dit biedt de lezer perspectief op de samenleving en hoe er gereageerd wordt op deze vrijgevochten e-mails.

De schrijfster

Rajaa Alsanea is een Saoedische vrouw die opgroeide in Riaad. Toen haar boek uitkwam in Libanon in 2005 was ze 25 jaar oud, een jonge vrouw, net als de hoofdpersonen in haar boek. De schrijfster woont tegenwoordig in Chigago waar ze tandheelkunde heeft gestudeerd. Haar boek is verboden in haar vaderland Saoedi-Arabië, maar vindt gretig aftrek op de zwarte markt van het land.

De meiden van Riaad

  • Rajaa Alsanea
  • Uitgeverij Archipel
  • 9789063052867
  • Paperback, 288
  • Romantische Fictie
  • 2007

Afbeelding: pxhere.

Roos de Boer
Roos de Boer is een bevlogen antropologe die graag leert van de mensen om haar heen. Een eilandmeisje van Terschelling die na het behalen van haar Master in de antropogie de wereld in trok om zich in te zetten voor ontwikkelingswerk en humanitaire hulp. Ze deed onderandere onderzoek in India naar de heilige koe en in Tanzania naar de waarde van koeien in pastorale samenlevingen. Ze werkte in Kameroen voor de Global Medicare Foundation en in Oeganda voor de Diocese of Kigezi en de Tjechse Diaconia. Haar werk richt zich vooral op water projecten en Disaster Management. Door te schrijven deelt ze haar passie en enthousiasme voor de wereld en haar mensen.