Vier jonge vrouwen en beste vriendinnen met een leven vol liefde, tegenslagen, verdriet en ambities. Ze gaan trouwen, raken zwanger en starten carrières. Het klinkt als het leven van iedere andere jonge vriendinnen groep. Echter, dit boek van Rajaa Alsanea speelt zich af in de streng conservatieve samenleving van Saoedi-Arabië waarin liefde en vrijheid voor vrouwen niet vanzelfsprekend is.

Een tipje van de sluier

Dit boek geeft een bijzondere inkijk in het leven van vier Islamitische jonge vrouwen uit de rijke klasse van de machtige oliestaat Saoedi-Arabië. Een antropologische roman die je meeneemt in de levens van deze vrouwen en je laat zien dat we, waar ook ter wereld, allemaal mensen zijn met gevoel, liefde, passie en dromen. Rajaa Alsanea tilt een puntje van de sluier op en laat je het leven van vrouwen in het zeer gesloten Saoedische koninkrijk meebeleven. Je voelt dit boek diep in je hart.

Controversiële e-mails

De meiden van Riaad bestaat uit 50 e-mails die door een anonieme Saoedische vrouw verspreid worden via het internet. Iedere vrijdag voor het gebed verschijnt er een e-mail waarin men het leven van Qamra, Sadiem, Lamies en Michelle volgt.

Perspectief

Ze krijgt uiteraard ook reacties op de e-mails, zowel negatief als positief vanuit de Saoedische samenleving. Dit biedt de lezer perspectief op de samenleving en hoe er gereageerd wordt op deze vrijgevochten e-mails.

De schrijfster

Rajaa Alsanea is een Saoedische vrouw die opgroeide in Riaad. Toen haar boek uitkwam in Libanon in 2005 was ze 25 jaar oud, een jonge vrouw, net als de hoofdpersonen in haar boek. De schrijfster woont tegenwoordig in Chigago waar ze tandheelkunde heeft gestudeerd. Haar boek is verboden in haar vaderland Saoedi-Arabië, maar vindt gretig aftrek op de zwarte markt van het land.

De meiden van Riaad

  • Rajaa Alsanea
  • Uitgeverij Archipel
  • 9789063052867
  • Paperback, 288
  • Romantische Fictie
  • 2007