‘De goede voorouder’ van publieksfilosoof Roman Krznaric

Hoe kijken we in deze tijd, die gefixeerd is op het nu, verder dan onze eigen generatie lang is? De belangrijkste vraag die we onszelf daarbij zouden moeten stellen is: ‘Zijn we een goede voorouder?’, aldus Roman Krznaric, een van de populairste publieksfilosofen van deze tijd, in zijn nieuwe boek De goede voorouder.

Groeiende ongelijkheid tussen bevolkingsgroepen en toenemende existentiële dreigingen

Krznaric schreef met De goede voorouder een even urgent als hoopvol boek over de aard van de grote problemen van onze tijd: we denken alleen aan de korte termijn. Dat kortetermijndenken koloniseert de toekomst. Bedrijven verkiezen onmiddellijke winst boven burgerlijke verantwoordelijkheid, politici steunen alles wat hen zal helpen de volgende verkiezingen te winnen en wijzelf hebben allemaal moeite om aandacht te geven aan iets anders dan onze smartphone. Het resultaat hiervan is een groeiende ongelijkheid tussen bevolkingsgroepen en toenemende existentiële dreigingen. We staan aan de rand van de afgrond. 

Toch, stelt Krznaric, is er hoop. Om recht te doen aan de toekomst moeten we weliswaar ambitieuze doelen stellen. Van het radicaal omvormen van onze op groei gerichte economie tot toekomstige generaties een stem geven in verkiezingen. Maar in het hart van deze veranderingen ligt iets wat we zelf kunnen doen: we kunnen onze kortzichtigheid inruilen voor langetermijndenken.

Hersenen bijscholen

In De goede voorouder onthult Krznaric zes praktische manieren waarop we onze hersenen kunnen bijscholen om vanuit de lange termijn te denken. We kunnen bijvoorbeeld de mensheid zien als een stipje op de kosmische tijdlijn en projecten opstarten die meer dan één leven nodig hebben om afgemaakt te worden. Krznaric’s doel is om onze loyaliteit van deze generatie naar de hele mensheid te verschuiven – kortom, om onze planeet en onze toekomst te redden.

Over de auteur

Cultuurhistoricus Roman Krznaric is medeoprichter van en docent aan de School of Life in Londen. Krznaric doceerde eerder aan diverse prominente Britse universiteiten, en werkte in Midden-Amerika op het gebied van mensenrechten. Eerder verschenen van hem de bestsellers Empathie, De wonderbox en Carpe Diem. Ook gaf hij een Ted Talk over De goede voorouder en is er een filmpje over De goede voorouder op Youtube.

Roman Krznaric – De goede voorouder. Langetermijndenken voor een kortetermijnwereld | Oorspr. titel The Good Ancestor, vertaling Henk Moerdijk | Uitgeverij Ten Have | ISBN 9789025907938 | paperback, 304 pagina’s | verkoopprijs ca. € 22,99

Meer weten of het boek lezen? Bezoek www.uitgeverijtenhave.nl/boek/de-goede-voorouder.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?