27 slaven bevrijd in India

reddingsactie slavernij

Zeventwintig als slaaf gehouden mannen en vrouwen zijn bevrijd van een werkplaats in Telangana, in het zuiden van India, waar zij dag en nacht zwaar werk moesten verrichten. De reddingsoperatie was een samenwerking van een lokale stichting en de politie.

“Deze bevrijding is een mooi voorbeeld dat de Indiase autoriteiten de strijd tegen slavernij steeds serieuzer oppakken,” volgens Henk Jan Kamsteeg van International Justice Mission (IJM), de organisatie die de autoriteiten in India traint in de aanpak van slavernij.

In de val gelokt met een kleine lening

De bevrijde slachtoffers werden al twee jaar lang verplicht twaalf uur per dag zwaar lichamelijk werk te verrichten. “Zij waren in de val gelokt met een kleine lening die zij dachten met hun werkzaamheden af te kunnen betalen. Het ‘loon’ dat zij kregen was echter net genoeg de goedkoopste rijst te kopen die er is. Er bleef daarnaast niets over. Het is een veelgebruikte methode van criminelen om de armste bevolking van India tot werken te dwingen, zonder dat zij uitzicht hebben op een leven in vrijheid,” aldus Kamsteeg.

Bevrijdingsoperatie

Medewerkers van Foundation for Sustainable Development (FSD) kwamen het misbruik op het spoor. Na onderzoek bleek dat de slachtoffers het bouwterrein niet mochten verlaten en naast de twaalf uur dat zij moesten werken aan de weg, ’s nachts verantwoordelijk werden gehouden dat er niets van het terrein werd gestolen. Toen bleek dat er inderdaad sprake was gedwongen arbeid en het ontnemen van hun vrijheid, zette FSD samen met lokale autoriteiten een bevrijdingsoperatie in gang. De bevrijde slachtoffers zijn inmiddels teruggebracht naar hun dorpen en hebben van de overheid een officieel vrijheidscertificaat ontvangen.    

Verandering in aanpak slavernij

IJM ziet de laatste jaren grote verandering in de aanpak van slavernij in India. “Toen wij onze kantoren bijna twintig jaar geleden openden, moesten wij lokale autoriteiten er nog van overtuigen dat er sprake was van slavernij in hun provincies. Ook kostte het vaak moeite om politie mee te krijgen bij de bevrijdingsoperaties die wij uitvoerden. Nadat we inmiddels tienduizenden lokale autoriteiten en andere ngo’s hebben getraind in wat slavernij is en hoe de armsten beschermd kunnen worden, vinden steeds meer bevrijdingsoperaties plaats waarbij wij niet eens meer betrokken zijn.”

Global Slavery Index

Volgens de Global Slavery Index leven wereldwijd circa 40,2 miljoen kinderen, vrouwen en mannen in slavernij, van wie bijna 8 miljoen in India. Slachtoffers worden van hun vrijheid beroofd, moeten zwaar lichamelijk werk verrichten en leven in constante angst voor lichamelijk of seksueel misbruik. “Bevrijde slaven die wij in ons nazorgtraject begeleiden, getuigen van martelingen en stelselmatig verbaal en lichamelijk geweld. Met miljoenen slaven is er nog een lange weg te gaan, maar bevrijdingsacties zoals die nu plaatsvinden, stemmen hoopvol dat deze misdaad niet langer wordt gedoogd,” volgens Kamsteeg.

International Justice Mission (IJM) is werelds grootste organisatie in de strijd tegen slavernij. Naast het bevrijden en opvangen van slaven, traint de organisatie lokale autoriteiten in de aanpak van slavernij. Doel is de armsten te beschermen tegen een plaag van geweld door te helpen bouwen aan functionerend rechtssystemen.

Meer weten over de organisatie en moderne slavernij? Bezoek www.ijmnl.org.

Afbeelding: International Justice Mission.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?