Bruin en Wit

Bruin en Wit van Mireille de Vries-Numbi

Wat als je vader wit is en je moeder bruin? Dat kan best verwarrend zijn. Mireille de Vries-Numbi heeft een prachtig verhaal geschreven over de beleving van een jong meisje uit een multicultureel gezin. Eenvoudig geschreven, krijgen we inzicht in hoe het is om een kind van ouders van ‘dubbele afkomst’ te zijn. Dat kan best verwarrend zijn, want wat ben je? Wit of bruin? En hoe hoor je je dan te gedragen? Eet je geen augurken, omdat je niet wit bent? Hoef je niet met je haren gevlochten te slapen, omdat witte mensen dat niet doen? En mag je gewoon te laat komen, omdat zwarte mensen dat nu eenmaal doen?

Multicultureel

Het boek vertelt het verhaal van Amani, die worstelt met haar ‘dubbele afkomst’. Ze voelt zich onzeker, want ze wordt altijd en overal gezien als buitenlander, als ‘anders’. We zien hoe Amani daar thuis en op school mee omgaat en zien haar persoonlijke groei en de verandering in haar gedrag. We maken mee hoe Amani leert accepteren wie ze is en hoe ze dat doet samen met haar klasgenootjes, de juf en haar ouders. Het boek draait om acceptatie en liefde en heeft een mooie boodschap. Zoals Amani uiteindelijk zelf zegt: ‘Ik ben het bewijs dat zwart en wit elkaar mooi vinden! Klaar, ik ben bruin en wit… En ik ben mul-ti-cul-tu-reel!’ Een boodschap die perfect past bij de huidige maatschappij, waarin steeds meer kinderen ouders van verschillende kleuren hebben.

Voor jong en oud

Hoewel het eenvoudig geschreven is, en lijkt op een kinderboek, is dit een boek voor jong en oud. Een echte aanrader. De Vries-Numbi weet met dit verhaal de lezer perfect mee te nemen in de wereld van een jong meisje. Het verhaal is bovendien vergezeld van mooie illustraties van Tineke Carli-Liewes. Volgens mij zou dit boek op elke basisschool aanwezig moeten zijn. In een multiculturele samenleving als die van Nederland kan het geen kwaad om al bij jonge kinderen een basis te leggen van het hebben van begrip voor elkaar, en dat kan met dit boek. Maar ook tieners en volwassenen kunnen hier een wijze les uit trekken: jij bent jij en jij bent goed zoals je bent.

20161108_125957Concept en tekst: Mireille de Vries-Numbi
Illustraties: Tineke Carli-Liewes
Uitgever: Blauwwaterland Uitgevers (een initiatief dat de participatie van Nieuwe Nederlanders in de literatuur wil stimuleren)
Prijs: €14,99
Het boek is ook te verkrijgen in het Frans (Blanc et Noir), in het Engels (Black and White) en in het Italiaans (Bianco e Nero).

Laura van Heun
Laura heeft een passie voor alles wat 'anders' is en deelt graag haar kennis en inzichten met anderen. Tijdens haar studie Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies heeft ze onderzoek gedaan in Ghana en Suriname. Daarna heeft ze ruim 2.5 jaar in Suriname gewoond en gewerkt, in de toerisme sector en als allround (project) management consultant. Inmiddels is Laura terug in Nederland en werkt ze als veranderkundige in de publieke sector, ook in dit werk staat cultuur weer centraal. Daarnaast blijft ze schrijven over wat haar opvalt en bezig houdt. Bezoek haar blog op lauravanheun.wordpress.com.