Boek: Bommen op Jemen

Bommen op Jemen

Een ooggetuigenverslag van een weinig begrepen oorlog – door Sarah Rijziger

Jemen, het armste land van het Arabische schiereiland, is door buitenlandse interventie en burgeroorlog veranderd in een slagveld. In maart 2015 viel een coalitie van Arabische landen onder leiding van Saoedi-Arabië Jemen binnen om te voorkomen dat er een anti-Saoedisch Houthi-regime zou worden geïnstalleerd. Sinds Saoedi-Arabië het land met steun van het Westen bestookt met luchtaanvallen en grondoffensieven, lijkt de rust in Jemen definitief te zijn verdwenen. Jemen was al jarenlang instabiel als gevolg van politieke onrust, sektarische conflicten en economische malaise, maar de verwoestende luchtaanvallen en de economische blokkade hebben Jemen nu op de rand van de afgrond doen belanden.

Sanaa in oorlogstijd

Sarah Rijziger woont al jarenlang in Jemen en maakt de oorlog dagelijks van nabij mee. Ze beschrijft in dit boek het leven in de hoofdstad Sanaa in oorlogstijd: de beangstigende luchtaanvallen, de water- en brandstoftekorten, het dagelijkse overleven, de verbroedering en vijandschap. Sarah vertelt over de duizenden burgerdoden en -gewonden, de complete vernietiging van de infrastructuur en de verwoesting van eeuwenoude monumenten. Tevens legt Ze legt uit hoe het zover kon komen dat Saudi-Arabië ertoe overging om zijn zuiderburen aan te vallen. Duidelijk wordt dat niet slechts de Houthi-beweging, maar de gehele Jemenitische bevolking doelwit is.

Bommen op JemenBommen op Jemen

Bommen op Jemen laat van binnenuit zien hoe de Jemenitische burger te lijden heeft van een regionale machtsstrijd. Het boek is een mengeling van feiten en ervaringen. Dit maakt het begrijpelijk en levendig, ook voor lezers die weinig van Jemen weten.

Sarah Rijziger is freelanceschrijver en historicus en al twintig jaar woonachtig in Sanaa.

Uitgeverij AUP | Nederlandstalig | Paperback | € 19,95 | 13,5 x 21,0 cm | 204 pagina’s ISBN 978 94 6298 146 1 | 22 januari 2016 | www.aup.nl

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?