De bevrijdingsfilosoof – het rebelse denken van Enrique Dussel

Wil Heeffer geeft in De bevrijdingsfilosoof een bevlogen inleiding in het denken van de Latijns-Amerikaanse filosoof Enrique Dussel. Dit is het eerste boek over Dussel in Nederland. 

Politiek-activistisch

Enrique Dussel, geboren in 1934 in Argentinië, gepromoveerd in de filosofie in Parijs en Madrid, en in het bezit van vele eredoctoraten, is een van de belangrijkste denkers van onze tijd. Toch kent nauwelijks iemand hem in Nederland. Welke andere denker kan zeggen dat er een bomaanslag op hem is gepleegd? Dit gebeurde in 1973, als docent filosofie aan de Universiteit van Buenos Aires en tegenstander van het regime. In de jaren daarna tot hij in 1975 voorgoed Argentinië verlaat, ondervindt Dussel aan den lijve wat dictatuur betekent. Het beïnvloedt zijn werk diepgaand. Dussel krijgt politiek asiel in Mexico en gaat doceren aan de autonome universiteit van Mexico-Stad.

Dussel sloeg al snel een politiek-activistische richting in en concentreerde zich op de plaats van Latijns-Amerika in de wereldgeschiedenis. Vanuit een oriëntatie op het gedachtegoed van de oude precolumbiaanse samenlevingen ontwikkelt hij zijn bevrijdingsfilosofie; vanuit het werk van Marx en Levinas legt hij het accent op de totaliteit van het leven, La Vida

Bevrijdingsfilosofie

Dussels bevrijdingsfilosofie is een baanbrekende sociale en politieke filosofie. Deze filosofie bepleit een ethiek en politiek die zijn gebaseerd op ecologisch denken. Met haar kritiek op kolonialisme en imperialisme laat bevrijdingsfilosofie bovendien zien dat economisch onrecht en afhankelijkheid bepaald niet tot het verleden behoren. 

‘Zet de wereldkaart eens op zijn kop en je ziet een wereld waar onrecht de norm is en recht de grote uitzondering.’  – Enrique Dussel 

Dussel draait de wereldkaart om. Wil Heeffer leidt hem in, in dit stijlvolle en persoonlijke verslag.

Over de auteur

Wil Heeffer studeerde filosofie in Tilburg, Amsterdam en Rotterdam. Hij volgde colleges bij Heinz Kimmerle, de grondlegger van de interculturele filosofie in Nederland. In Cuba werkte hij mee aan conferenties over het werk van José Martí. Eerder verscheen van zijn hand onder meer Van roofbouw naar opbouw. Oorsprong en ontwikkeling van de Latijns-Amerikaanse filosofie (ISVW Uitgevers, 2019).

Wil Heeffer – De bevrijdingsfilosoof. Het rebelse denken van Enrique Dussel | verschenen bij ISVW Uitgevers | ISBN 9789492538963 | paperback, 176 pagina’s | verkoopprijs € 19,95 | isvw.nl/shop/bevrijdingsfilosoof

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?