Correctbook vraagt aandacht voor analfabetisme met serie

Op donderdag 4 juni 2020 lanceerde sociale onderneming Correctbook de trailer van haar nieuwste serie ‘Correctbook Diary’. De eerste volledige aflevering van deze serie komt 11 juni 2020 om 17.00 uur uit op het YouTube kanaal van Correctbook. De documentaire bestaat uit vijf delen die elk met een eigen thema het schrijnende tekort aan schoolmaterialen in ontwikkelingsgebieden in Rwanda laat zien. Maar ook de praktische oplossing die Correctbook daarvoor biedt.

Voor de documentaire reisde een deel van het team van Correctbook af naar Rwanda. Je ziet in de serie hoe Correctbook ervoor zorgt dat uitwisbaar schrijfmateriaal beschikbaar wordt gesteld aan haar doelgroep: kinderen die anders naar school zouden gaan zonder enig schrijfmateriaal. Wereldwijd gaan iedere dag 250 miljoen kinderen naar school zonder pen en papier. Correctbook heeft zich tot doel gesteld dit probleem zichtbaar te maken én een oplossing te bieden.   

Hoe het allemaal begon

In 2014 stond de oer-Hollandse 20 jaar jonge Sam tijdens een vakantie in Zuid-Afrika stomverbaasd te kijken hoe kinderen in de sloppenwijken van Zuid-Afrika wél naar school gingen, maar daar vervolgens alleen naar de juf of meester konden luisteren. Ze konden niets opschrijven, omdat ze simpelweg geen pen en papier hadden. Hij verdiepte zich daarna in dit basale probleem en kwam erachter dat mede door dit schrijnende tekort aan schrijfmateriaal, wereldwijd meer dan 750 miljoen mensen boven de vijftien jaar analfabeet is.

Belangrijke oorzaak van het tekort is het papier. Dat is duur en je kunt het maar één keer gebruiken.  Sam besloot zijn passie voor ondernemerschap te combineren met zijn nieuwe strijdlust. Hij richtte de sociale onderneming Correctbook op en begon uitwisbare notitieboeken te produceren die oneindig meegaan. Met de aankoop van één Correctbook in Europa, voorziet Correctbook één kind in Afrika drie maanden lang van hetzelfde uitwisbare schrijfmateriaal inclusief bijbehorende pen en wismateriaal.

De serie

De serie geeft een rechtstreeks kijkje in het werk van Correctbook in Rwanda. Sam ontmoet het Rwandese Correctbook-team en laat met trots de lokale productielocatie zien. De Correctbooks worden lokaal gemaakt en verspreid op de meest afgelegen gebieden.

In de serie is ook de ambassadeur van Correctbook te zien: de populaire vlogger Dionne Slagter (ook wel bekend als Onnedi). In de serie deelt Dionne haar ervaringen over het werk van Correctbook en helpt ze mee met de verspreiding van de notitieboeken.

Elke aflevering belicht een eigen thema. Vanaf 11 juni komt er iedere week op donderdag om 17:00 uur een nieuwe aflevering online op het YouTube kanaal van Correctbook.

De documentaire is een must-watch over een doodgewone Nederlandse jongen die op jonge leeftijd toevallig met eigen ogen een wereldprobleem ziet. Hij gaat vervolgens zelf aan de slag om dit probleem bij het grote publiek bekend te maken en helpt inmiddels honderdduizenden kinderen met zijn Correctbook. Dat gaat alleen niet altijd zo makkelijk als je denkt…

Bekijk de trailer:

Wil jij ook een Correctbook en meehelpen analfabetisme te bestrijden? Surf dan naar correctbook.org.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?